Τετάρτη , 25 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Κατεχόμενα εκλογές: «Μάχη» Ακιντζί με Τατάρ – Τα πρώτα Exit Poll

Κατεχόμενα εκλογές: «Μάχη» Ακιντζί με Τατάρ – Τα πρώτα Exit Poll

«Μονομαχία» Τατάρ – Ακιντζί στα Κατεχόμενα, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι φαίνεται πως οδηγούνται σε δεύτερο γύρο. Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων και σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων, όπως ανακοινώνεται από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», ο Ερσίν Τατάρ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα έναντι του Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Τατάρ, καταγράφει ποσοστό 32,42% και ακολουθεί ο Μουσταφά Ακιντζί με 29,83%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν με 21,7%, ο Κουντρέτ Οζερσάι με 5,7%, ο Ερχάν Αρικλί με 5,3% και ο Σερντάρ Ντενκτάς με 4,3%.

Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, υπό αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τις 08:00 το πρωί τοπική ώρα όταν και άνοιξαν οι κάλπες. Ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί, που υποστηρίζει την επανένωση της Μεγαλονήσου, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

Από τους 11 υποψήφιους για την ηγεσία στα κατεχόμενα το φαβορί, σύμφωνα με το AFP, είναι ο 72χρονος Σοσιαλδημοκράτης Ακιντζί, που τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των σχέσεων με την Τουρκία, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν. «Ουσιαστικά επιλέγουμε τον πρόεδρο που θα διαπραγματευτεί με τους Ελληνοκύπριους για το μέλλον της Κύπρου, άρα νομίζω ότι είναι σοβαρό», δήλωσε ένας συνταξιούχος ψηφοφόρος.

Τι είπαν οι άλλοι υποψήφιοι

«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά Μέσα, καταγράφηκε ρεκόρ αποχής. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στις «προεδρικές εκλογές» το 2015 το ποσοστό προσέλευσης ήταν 62,34%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ χαμηλότερης προσέλευσης.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, ενώ ο δεύτερος γύρος προγραμματίζεται για την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares