Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

Κατάθεση σε επιτροπή θα δώσει ο Τζόνσον για τα «κορωνοπάρτι»

boris_johnson

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανησυχούσαν για τυχόν διαρροή για τις συγκεντρώσεις και πόσο θα έπλητταν τον πρωθυπουργό

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να δώσει εξηγήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το αν παραπλάνησε το βρετανικό Κοινοβούλιο για τα περιβόητα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο των λοκντάουν.

Οι αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έκαναν περισσότερες από μία συναθροίσεις με αλκοόλ, την περίοδο που δεν επιτρέπονταν στους πολίτες για να μην διαδοθεί η Covid-19, έφεραν τελικά την πτώση της κυβέρνησης Τζόνσον, πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Τζόνσον αναμένεται να δώσει εξηγήσεις, μέσω βιντεοκλήσης, την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στην επιτροπή, έγινε σήμερα γνωστό. Η συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι δημόσια, ενώ βουλευτές από όλα τα κόμματα θα έχουν δικαίωμα να θέσουν ερωτήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε καταθέσει γραπτά, αναφέρει ο Guardian, αλλά και πάλι θα δίνονταν στη δημοσιότητα η απάντησή του.

Εν τω μεταξύ, η προκαταρκτική έκθεση της διακομματικής επιτροπής είχε δείξει ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε τους βουλευτές για αυτά τα πάρτι και ότι γνώριζε ο ίδιος, αλλά και συνεργάτες του, ότι ήταν αντίθετα με τους κανονισμούς.

Νέες πληροφορίες που ήλθαν στο φως δείχνουν ότι, πολύ πριν τα πρώτα δημοσιεύματα για τα πάρτι, συνεργάτες του Τζόνσον ανησυχούσαν για τυχόν διαρροή τους και πόσο αυτή θα έπληττε τον πρωθυπουργό.

Σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να τεθεί σε ένα είδος αναστολής καθηκόντων. Αν αυτή η περίοδος είναι πάνω από 14 ημέρες, οι πολίτες στην εκλογική του περιφέρεια (Uxbridge and South Ruislip στο δυτικό Λονδίνο) θα μπορούν να ζητήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή.

Πηγή: protothema.gr

Shares