Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Κατασκοπεία – Ρόδος: Τι λέει στην κατάθεσή του ο γραμματέας του τουρκικού Προξενείου – Ρίχνει τις ευθύνες στον μάγειρα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κατάθεση του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ ενώπιον της Ανακρίτριας και τώρα βρίσκεται ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του τουρκικού Προξενείου δεν παρέκκλινε απ’ όσα είχε δηλώσει ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει το λόγο που ο 52χρονος μάγειρας που εργαζόταν στο πλοίο της γραμμής Ρόδος-Καστελόριζο τον καταγγέλλει ως εκείνον που προσπαθούσε να χτίσει δίκτυο κατασκόπων στην περιοχή, ζητώντας του να φωτογραφίζει τα ελληνικά πολεμικά πλοία και να του δίνει τα διακριτικά τους, όπως κι άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Αναφέρει στην κατάθεση που είχε δώσει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου ο Έλληνας μουσουλμάνος και γραμματέας του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο: «Γεννήθηκα το 1985 στην Κομοτηνή και μεγάλωσα στο χωριό Σώστης. Το 2008 αποφοίτησα από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, απασχολήθηκα ως καθηγητής μαθηματικών ενώ παράλληλα παρακολουθούσα προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη, για την απόκτηση του δεύτερου πτυχίου μου».

Πώς πήρε την δουλειά στο τουρκικό Προξενείο

Παρακάτω ο Σαμπαχατίμ Μπαϊράμ αναφέρει ότι χρειάστηκε να διακόψει την φοίτηση του, για να αναλάβει τη θέση στο τουρκικό Προξενείο καθώς και τα καθήκοντα που ανέλαβε.

Συγκεκριμένα, λέει: «Το έτος 2012 διέκοψα την φοίτησή μου προκειμένου να αναλάβω καθήκοντα γραμματέως στο Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Ρόδο, όπου και εργάζομαι από τον Μάιο του 2012. Από το 2013 τυγχάνω νυμφευμένος με την Αρζού Κιλασίν και από το γάμο μας έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά. Τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί είναι αυτά της γραμματειακής υποστήριξης, διερμηνείας και πάσης φύσεως διεκπεραίωσης διοικητικών εργασιών στα πλαίσια λειτουργίας της άνω προξενικής αποστολής. Ειδικότερα και επειδή τυγχάνω γραμματέας του Γενικού Προξένου, ο οποίος λόγω της ιδιότητας του αυτής, προϊσταται της προξενικής αποστολής και εκπροσωπεί επίσημα τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε πάση φύσεως εκδηλώσεις, βρίσκομαι σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με δημόσιες αρχές, φορείς και μεμονωμένα άτομα προκειμένου να συνδράμω και να διευκολύνω το έργο του».

Η γνωριμία του με τον μάγειρα

«Τον Μεχμέτ Νεζαντίν τον γνώρισα πρόσφατα, στα πλαίσια κοινωνικών επαφών και οι συναντήσεις μου με αυτόν τέτοιο χαρακτήρα είχαν, δηλαδή καθαρά κοινωνικό και από πλευράς μου και φιλικό, καθώς καταγόμαστε αμφότεροι από την Κομοτηνή και έχουμε και κοινούς γνωστούς».

Σε αντίθεση με την κατάθεση που έδωσε ο 52χρονος μάγειρας, όπου αναφέρει ότι ο γραμματέας του προξενείου ήταν αυτός που τον προσέγγισε, ο τελευταίος λέει ακριβώς το αντίθετο. «Ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας σε κοινωνικό και φιλικό επίπεδο και επειδή ακριβώς μεγαλώσαμε στην ίδια περιοχή και βρισκόμαστε και οι δύο στη Ρόδο. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, αντικείμενο των συζητήσεών μας αποτελούσαν οι οικογένειές μας, το φαγητό, οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα και βεβαίως η κοινή μας ανησυχία μας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα προαναφερθέντα πλαίσια, με τον Νεζαντίν Μεχμέτ, ξεκινήσαμε φιλικές κουβέντες και στα πλαίσια αυτών- αλλά και γενικά- δεν είχα ποτέ καμία δράση, δραστηριότητα, συμπεριφορά ή θέση που σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας θα αποτελούσε αδίκημα ποινικά κολάσιμο».

Η τηλεφωνική καταγγελία

Παρακάτω, ο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ θα ισχυριστεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδει ο 52χρονος μάγειρας Νεζαντίν Μεχμέτ, είναι ψευδείς, αποκαλύπτοντας κι ένα στοιχείο της υπόθεσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό. Δηλαδή, ότι πριν την σύλληψή τους είχε μεσολαβήσει η τηλεφωνική καταγγελία ενός τρίτου προσώπου, ο οποίος προφανώς γνώριζε τα πάρε δώσε μεταξύ γραμματέα και μάγειρα.

Συγκεκριμένα, λέει: «Αναφορικά με τα όσα μου καταλογίζει ο Νεζαντίν Μεχμέτ, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Δεν γνωρίζω το λόγο που ο Νεζαντίν Μεχμέτ μου έχει αποδώσει αυτές τις κατηγορίες, όπως επίσης δεν γνωρίζω και το άτομο που έχει κάνει την τηλεφωνική καταγγελία. Οι πληροφορίες που δήθεν “συνέλεγα” είναι απλές πληροφορίες που μπορεί ο καθένας είτε να συλλέξει με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είτε θα μπορούσε να γνωρίζει εφόσον ετύγχανε να είναι απλά παρών σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής το οποίο εκτελούσε δρομολόγια από και προς το Καστελόριζο».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares