Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Καταρρέει” η τουρκική οικονομία – Οι εισροές χρήματος επέτρεψαν στον Ερντογάν να ηρεμήσει το καλοκαίρι

26077375

Τα απροσδόκητα ξένα κεφάλαια που φτάνουν στην Τουρκία και η αύξηση ενδιαφέροντος για το κρατικό πρόγραμμα καταθέσεων που ενεργοποιήθηκε τα Χριστούγεννα του 2021 έχουν επιφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν που έχει στο επίκεντρό του τη νομισματική τόνωση, τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη, έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη όταν η Κεντρική Τράπεζα (TCMB) μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδοτώντας μια ιστορική νομισματική κατάρρευση τον Δεκέμβριο.

Παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 80% τον περασμένο μήνα, κατάσταση που ασκεί τρομερή πίεση στα νοικοκυριά και εξανεμίζει τα κέρδη, η κυβέρνηση έχει επιμείνει στο ανορθόδοξο σχέδιό της που αναμένει ότι θα βοηθήσει τελικά να ανατραπεί η κατάσταη και επί σειρά ετών ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας να μετατραπούν σε πλεονάσματα. Οι ισχυρές εξαγωγές και ο τουρισμός συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που μειώθηκε τον Ιούνιο, παρά το βαρύ ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η ανακούφιση ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%, υπερβαίνοντας τα προ πανδημίας επίπεδα, εν μέρει χάρη στους Ρώσους που δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε, λόγω των κυρώσεων που ήρθαν ως απότοκος του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας – που σχεδόν εξαντλήθηκαν μετά από εννέα μήνες σκληρής προσπάθειας στήριξης της λίρας – έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές Ιουλίου στα 15,7 δισ. δολάρια σε καθαρή βάση. Οι τραπεζίτες λένε ότι οι εισροές περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία έδωσαν ώθηση, αν και οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει και δεν δημοσιεύουν τέτοια στοιχεία.

Επιπρόσθετα στην ανακούφιση για τον Ερντογάν, ένα πρόγραμμα προστασίας της λίρας που ενεργοποιήθηκε ως δικλείδα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Δεκεμβρίου, όταν η λίρα ξεπέρασε το 18 έναντι του δολαρίου, ξεπέρασε έναν μεγάλο σκόπελο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν οι καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με στοιχεία που υπολόγισαν οι τραπεζίτες.

Μόνο άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πρέπει να περάσουν τον επόμενο μήνα και λίγο περισσότερα μέχρι το επόμενο έτος, κι έτσι πολλές εταιρείες θα κλειδωθούν για άλλους έξι μήνες στο σύστημα που είναι γνωστό ως KKM. Το πρόγραμμα επιδιώκει να περιορίσει τη ζήτηση για ξένο νόμισμα αποζημιώνοντας τους καταθέτες για ζημίες σε λίρες έναντι ξένων νομισμάτων. Δεδομένου ότι η λίρα έχει μειωθεί κατά 27% έναντι του δολαρίου φέτος, το κόστος της KKM αυξάνεται για το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, που πληρώνουν στους καταθέτες τη διαφορά. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες και ιδιώτες έχουν στηρίξει το KKM, αποφεύγοντας να σπεύσουν να αγοράσουν ξένα νομίσματα και αποδιώχνοντας προς το παρόν τον φόβο για μια πιθανή επανάληψη της κατάρρευσης της λίρας σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν ο Ερντογάν αντιμετωπίσει τον λαό στην κάλπη.

Η κεντρική τράπεζα δεν αποκαλύπτει το κόστος που σχετίζεται με το KKM. Αλλά από τότε που εισήχθη στις 20 Δεκεμβρίου – την ημέρα που η λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 για το δολάριο – το KKM κόστισε στο Υπουργείο Οικονομικών 60 δισεκατομμύρια λίρες, 20 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο από τη φετινή διάθεση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα. Το σχέδιο, μαζί με μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά forex από την TCMB, βοήθησαν στη διάσωση της λίρας εκείνη την εποχή. Αλλά το νόμισμα έκτοτε υποχώρησε κοντά στο χαμηλό ρεκόρ του, αγγίζοντας τα 18,15 για το δολάριο, αφού η κεντρική τράπεζα σόκαρε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά άλλες 100 μονάδες βάσης.

Πηγή: capital.gr

Shares