Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κατάρ: Έφτασε η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει την πρώτη παρτίδα αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στο Κατάρ, υπό το φως των σημερινών μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών


Το πρώτο φορτίο 24 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon έφτασε στο Κατάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ (QNA).

Στην αεροπορική βάση Dukhan/Tamim το Σάββατο, ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani χαιρέτησε την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών.

Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon θα αναπτυχθούν ως μέρος μιας μοίρας με αεροσκάφη F15-QA και Rafale για την παροχή ασφάλειας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στο τέλος του έτους, σύμφωνα με το QNA.

Ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου περιγράφει λεπτομερώς την υποστήριξη που θα παρασχεθεί, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινών μοίρας Typhoon και Hawk Βρετανίας-Κατάρ για την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών.

Το Κατάρ προσπαθεί να διευρύνει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς του με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός θεώρησε το Κατάρ ζωτικό εταίρο για τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουάσινγκτον για τον ρόλο του Κατάρ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν και την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνέχισε, σημειώνοντας ότι η σχέση με το Κατάρ υπερβαίνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, λέγοντας ότι το Κατάρ είναι “ένας ζωτικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς… αλλά πέρα από αυτό, πραγματικά ένας εταίρος στην προσπάθεια να προωθηθεί η ειρήνη, στην προσπάθεια να προωθηθεί η πρόοδος στην περιοχή, και φυσικά να σταθεί ενάντια στην τρομοκρατία – ένας ζωτικός σύμμαχος στην προσπάθεια κατά του ISIS”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο βοηθώντας στη διαμεσολάβηση σε ορισμένες από τις συγκρούσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι “η σχέση μεταξύ του Κατάρ και των ΗΠΑ είναι, εδώ και δεκαετίες, μόνο αναπτυσσόμενη”.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να χαρακτηρίσει το Κατάρ ως σημαντικό μη ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο των ΗΠΑ, μια υπόσχεση που είχε δώσει στο Κατάρ νωρίτερα φέτος στη συνάντησή τους τον Ιανουάριο. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται συνήθως σε συμμάχους που έχουν στρατηγική σχέση με τον αμερικανικό στρατό.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τον Ιανουάριο με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι: “Ενημερώνω το Κογκρέσο ότι θα ορίσω το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ για να αντικατοπτρίσω τη σημασία της σχέσης μας”.

Εκείνη την εποχή, ο Μπάιντεν χαιρέτισε επίσης μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της Qatar Airways και της Boeing σχετικά με την προμήθεια 34 αεροσκαφών ευρείας ατράκτου 777-8 cargo. Η συμφωνία ειπώθηκε ότι ανοίγει το δρόμο για την παραγγελία 16 ακόμη αεροσκαφών στο μέλλον.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares