Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Καταγγελίες για τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ! Καταδίκες, πρόστιμα και καρτέλ! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;…

Η ανακοίνωση του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ακόμα και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη.

Αξίζει να ανεφερθούμε στα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σε άρθρο στο ΒΗΜΑ  (Δείτε ΕΔΩ) ο έγκριτος δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει πως ως πρόσωπο έκπληξη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ έπειτα από  προσεκτική επιλογή του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη θα είναι το διευθυντικό στέλεχος της G4S κ Παναγιώτης Κοντολέων.

Η εν λόγω εταιρεία  (έχει εργαστεί μόνο σε αυτή την εταιρεία όλα τα χρόνια,  και δεν είναι στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security,  όπως εκ παραδρομής αναφέρει το δημοσίευμα) έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από την επιτροπή ανταγωνισμού σε πρόστιμο (Δείτε ΕΔΩ)  για «στήσιμο της αγοράς-καρτέλ» στις χρηματαποστολές τραπεζών.

Το πρόστιμο επεβλήθη σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία δημοσιεύει το documentonews.gr, λόγω της συμμετοχής της σε συμφωνία/εναρμονισμένη πρακτική στην αγορά των χρηματοποστολών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλεφθεί, το γεγονός πως σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 613/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2014, ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») των 250 κρατουμένων και υποδίκων, ύψους 1.000.000 ευρώ επικυρώθηκε στην εταιρεία «G4S Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Επανδρωμένων – Τεχνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας Ανώνυμη Εταιρεία» με το διακριτικό τίτλο «G4S Secure Solutions S.A.», δηλαδή η εταιρεία στην οποία διατελούσε μέχρι πρότεινος γενικός διευθυντής ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ. Επίσης, το ελληνικό τμήμα της εταιρείας φέρεται να έχει αναλάβει στο παρελθόν την ασφάλεια των αεροδρομίων, καθώς και την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. (Δείτε ΕΔΩ)

Το 1999 στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφτασε μία καταγγελία από την εταιρεία «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» αποκλειστικό αντιπρόσωπο επί σειρά ετών της εταιρίας «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» στο Ν. Μαγνησίας και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτή η εταιρεία «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» και η ανταγωνίστρια εταιρεία «WACKENHUT A.E.» φέρονται να είχαν προχωρήσει σε συμφωνία αναφορικά με διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας για τις χρηματοποστολές της τράπεζας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία το Φεβρουάριο του 1998 ο διευθύνων σύμβουλος της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» ανακοίνωσε στην «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» ότι αποφάσισε να μην «χτυπήσει» το διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας που επρόκειτο να διεξαχθεί την περίοδο εκείνη. Αφήνοντας ωστόσο υπονοούμενα περί «συμφωνίας με ανταγωνίστριες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας». Όταν η «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» διαμαρτυρήθηκε έλαβε την απάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» πρότεινε την υποβολή δύο προτάσεων. Η μία θα αφορούσε την Αθήνα και η δεύτερη στην επαρχία, όπου και θα καλούνταν να υπογράψει η Security Forces. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην «WACKENHUT A.E.», κάτι που σύμφωνα με τις καταγγελίες είχε συμφωνηθεί από πριν.

Τα πρόστιμα και οι επιστολές «φωτιά»

Το 2007 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε για πρώτη φορά πρόστιμο στην «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» και τη «WACKENHUT A.E.». Στην πρώτη εταιρεία ύψους 288.021 ευρώ και στη δεύτερη 712.567 ευρώ. Η «WACKENHUT A.E.» κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Το Εφετείο ωστόσο δύο χρόνια μετά απέρριψε την προσφυγή με την υπ’ αριθ. 1025/2009 απόφαση του σε ότι αφορά την «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.». Ωστόσο έκανε δεκτή την προσφυγή για το πρόστιμο που επεβλήθη στην «WACKENHUT A.E.».

Το 2014 εισήχθη εκ νέου προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή τη φορά η Επιτροπή εξέτασε δύο επιστολές τις οποίες προσκόμισε η «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.». Η μία αφορούσε επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της «WACKENHUT A.E.» προς το διευθύνων σύμβουλο της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» κατά την οποία γινόταν λόγος για παροχή «κάλυψης» της μίας εταιρίας προς την άλλη, σε παρελθόντες ή παρόντες διαγωνισμούς πελατών, την οποία συμφωνία καλεί ο […] τον […] να τηρήσει στον επικείμενο διαγωνισμό της Εμπορικής.

Η δεύτερη επιστολή ουσιαστικά αποτελούσε εσωτερικό σημείωμα εμπιστευτικού χαρακτήρα το οποίο εστάλη το Φεβρουάριο του 1998 από το Γενικό Διευθυντή της GROUP 4 – SECURITAS, […], προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδίας εταιρίας. Στο εν λόγω έγγραφο, ο […] αναφέρεται σε συμφωνία του […] με την «WACKENHUT»37 για την παροχή τιμών στήριξης προς την τελευταία στον διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας και αναλύει τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία με την «WACKENHUT», που αφορούσε σε κοινή πολιτική αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών σε πελάτες, καθώς και στο «μοίρασμα» των πελατών μεταξύ των εταιριών, είναι επιζήμια για την GROUP 4 – SECURITAS και για τα υποκαταστήματά της στην περιφέρεια.

Από τις δύο επιστολές η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Από τη μια στις επιστολές γινόταν ρητή αναφορά περί συμφωνίας των δύο εταιριών αναφορικά με την παροχή κάλυψης μεταξύ τους τόσο στον επίμαχο διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας όσο και σε προηγούμενους. Επίσης η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο εταιριών με αντικείμενο συζήτησης την μεταξύ τους κάλυψη σε διαγωνισμούς.

Το documentonews.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνων σύμβουλο της GROUP 4 – SECURITAS, Άγγελος Αγραφιώτης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή και σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, κατάφερα να αποδείξω πως “έστηναν¨ την αγορά με κρυφές συναντήσεις στελεχών τους και συμφωνίες. Μέθοδος που έχει καταστρέψει τη χώρα μας, με αδιαφανείς και στημένους διαγωνισμούς, που μεθοδεύονται από συγκεκριμένους πάντα. Μια υπόθεση που με έθιγε οικονομικά. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μια ηθική δικαίωση για εμένα, που επί 19 χρόνια δεχόμουν λάσπη και δίκες, με κατασκευασμένα στοιχεία και ψευδομάρτυρες, από μια πολυεθνική εταιρεία κολοσσό, η οποία προσπαθούσε καθημερινά να με εξοντώσει και καταστρέψει οικονομικά».

 

Εκτός αυτών έχουμε και την εξής αποκάλυψη που έκανε το site securnews και μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Σύμφωνα με το securnews ο Παναγιώτης Κοντολέων έχει καταδίκη για την πράξη της ψευδούς καταμήνυσης από κοινού, σύμφωνα με την 6066,7057/2016 αμετάκλητη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αφού εν γνώσει του καταμήνυσε πολίτη ψευδώς, ενώπιον των δικαστικών αρχών, με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του .(σελ. 11)

Σύμφωνα με την 1989/2019-24.5.2019 πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,  ο κ Παναγιώτης Κοντολέων,  έχει καταδικαστεί να πληρώσει ατομικά,  για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης,  το ποσό των 2.000€ αποζημίωση με τους  νόμιμους τόκους + 450€ δικαστική δαπάνη (Σελ. 12 & 13) ,  στον πολίτη που μήνυσε εν γνώσει του ψευδώς, και τον ανάγκασε σε δίκες και αγώνα για να αποδείξει ότι ήταν αθώος.

ΕΔΩ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shares