Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Καταγγελία των δυνάμεων Χαφταρ! Δεν μας βοηθάει κάνεις…. ούτε η Ελλάδα…

Παρ’ όλο που οι ανά την υφήλιο συγκρούσεις έχουν νεκρώσει ελέω κορονοϊού (με την εξαίρεση της Συρίας), στη Λιβύη κλιμακώνονται ενώ η εύθραυστη) εκεχειρία του Ιανουαρίου καταρρέει.Στις 25 Μαρτίου, ο GNA εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση (Επιχείρηση “Θύελλα Ειρήνης”) εναντίον της αεροπορικής βάσης Watya στα δυτικά (πλησίον των συνόρων με την Τυνησία) με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές εκ Συρίας (Μεραρχίες Hamza και Sultan Murad) και το στρατιωτικό υλικό εκ Τουρκίας (TOMΠ ACV-15 και BMC Kirpi). Η επίθεση απέτυχε εξαιτίας της έλλειψης εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (6 UAV Bayraktar TB2 είχαν απολεσθεί την 4η εβδομάδα του Φεβρουαρίου μόνον!!!) και της υποτίμησης της ισχύος της φρουράς.

Ο LNA αντεπιτέθηκε και άλωσε τις πόλεις Al Jumayl, Rigdaleen, Al Assah, Zaltan και Abu Kemash εντός ωρών. Πλέον, ο Χάφταρ απειλεί τη συνοριακή πύλη Ras Ajdir πλησίον της Τυνησίας και απομονώνει την Zuwarah – την μοναδική πόλη της Λιβύης με πετροχημική βιομηχανία εκτός του άμεσου ελέγχου της Κυβέρνησης του Τομπρούκ. Υπενθυμίζεται πως ο Χαφτάρ έχει διατάξει το κλείσιμο της στρόφφιγας στο 90% της Λιβυκής πετροχημικής βιομηχανίας και, ως εκ τούτου, έχει στραγγαλίσει τον Σάρατζ οικονομικώς (εφόσον οι έως τώρα απώλειες των εσόδων υπερβαίνουν τα 3.5 δις δολάρια).

Στις 27 Μαρτίου, διεξήχθησαν σφοδρότατες συγκρούσεις πέριξ του AbuGrian (ανατολικό μέτωπο ή μέτωπο της Misrata). Ο LNA αρχικώς κυρίευσε τις κωμοπόλεις Fukhiyah, Qaddahiyah και Wādī Zamzam και απείλησε το AbuGrian, όμως μια αντεπίθεση του GNA (χάρη σε εγγύς αεροπορική υποστήριξη από Τουρκικά UAVs) ακύρωσε τα εδαφικά κέρδη του LNA. Οι απώλειες των αντιμαχομένων ήταν βαρύτατες (για τα δεδομένα της Λιβυκής Κρίσης): 65 νεκροί (44 Λίβυοι, 19 Σύριοι και 1 Τούρκος) και 167 τραυματίες (89 σε κρίσιμη κατάσταση) για τον GNA ενώ 31 νεκροί και 29 τραυματίες για τον LNA. Ο Τούρκος ήταν ένας Γκρίζος Λύκος εθελοντής από την Σμύρνη (ο Murat Polat) και αποδεικνύει την ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού «βασιβουζούκων» εντός της Τουρκίας.

Ωστόσο κοροναιός αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τη Λιβύη και το στρατό του Χαφτάρ. Ο LNA καταγγέλει ο ο GNA έχει δεχθεί βοήθεια από πολλές χώρες, ωστόσο οι ίδιοι ( η πλευρά Χαφτάρ δηλαδή) παρόλο που ελέγχουν το 96% του εδάφους της χώρας, βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού.

Τονίζουν πως δεν έχουν τεστ για τον ιο, δεν έχουν καν τις ειδικές στολές για προστασία των γιατρών από τον ιό.

Κανείς δεν τους έχει βοηθήσει. Ούτε καν η Ελλάδα που τους χρειάζεται. Μόνοι είναι κι απλά… ελπίζουν

Shares