Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά της κυβερνήσεως: “Πάνε να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ το περιβάλλον με τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ”…

Σε καταγγελία κατά της κυβερνήσεως προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, λόγω του “παραθύρου” που προσπαθούν να ανοίξουν για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, τη στιγμή μάλιστα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές για την κάλυψη βασικών αναγκών ενέργειας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κερδισμένος από τις ανεμογεννήτριες είναι η… Γερμανία από την οποία τις αγοράζουμε. Όπως αναφέρει το serrestv.gr, ενώ έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την ανεξέλεγκτη εισβολή νέας σειράς ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια πραγματικών μεγεθών, ονομάζει τις ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίσης των 60 kW ως «μικρές» και ζητά να απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση έκδοσης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας όσο και από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ως εκ τούτου, πέρα από κάθε λογική, θεωρείται ότι ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος (!) δεν περιλαμβάνονται στα «έργα και δραστηριότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία δύναται να έχουν επιπτώσεις στο Περιβάλλον». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρθενώνας έχει ύψος 14 μέτρα και είναι ορατός από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η ενέργεια προδίδει τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη έναν από τους βασικούς στόχους [1] που είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων της χώρας.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καταδικάζει την προσπάθεια να ανοιχθούν παράθυρα στο εθνικό νομικό πλαίσιο με σκοπό να ευνοηθεί αποκλειστικά η κερδοσκοπία, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην κληρονομιά της χώρας αλλά και οι επιπτώσεις σε έναν από τους πλέον ανεκτίμητους πόρους της που είναι το ελληνικό τοπίο και περιβάλλον.

Σημειώσεις:
1. Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (2016-2030), Στόχος 15, Ζωή στη Στεριά: Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας.

Με πληροφορίες από serrestv.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares