Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων..

του Αντώνη Κωνσταντίνου,
Πρόσφατα η γνωστή ιστοσελίδα, που αφορά αποκλειστικά τον κλάδο των ηλεκτρονικών αγορών, skroutz.gr δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την Black Friday.

Η «Μαύρη Παρασκευή» των αγορών, που μόνο μαύρη δεν είναι όσον αφορά τους τζίρους, μας δίνει πολλά στοιχεία για τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων . Ή μάλλον πιο σωστά για την καταναλωτική συνείδηση του αγοραστικού κοινού.

Τη συγκεκριμένη μέρα είχαμε μια αύξηση της τάξης του 65% στις επισκέψεις της σελίδας έναντι μιας «απλής» Παρασκευής. Σε απόλυτους αριθμούς 1,15 εκ. επισκέπτες της σελίδας Skroutz.gr έκαναν περίπου 1,6 εκ. αναζητήσεις.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αντίθετα με το τι θεωρούμε για τη συγκεκριμένη μέρα μόνο το 8,5% αγοράστηκε φθηνότερα και το 90,3% αγοράστηκε σε παρόμοια τιμή. Το υπόλοιπο 1,2% αγοράστηκαν ακριβότερα!

Παρά το μπαράζ διαφημίσεων και promotion από το σύνολο των μαγαζιών οι φετινές εκπτώσεις ήταν περιορισμένες σε σύγκριση με το 2018, ενώ το κόστος της διαφήμισης για τη μέρα αυτή σημαντικά ενισχυμένο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο όγκος των παραγγελιών σε σχέση με το 2018 είχε μια μεγάλη αύξηση κατά 44,7%, αγγίζοντας τις 370.000 παραγγελίες.

Η σημαντική αύξηση των παραγγελιών δημιούργησε κατ’ επέκταση μια εντυπωσιακή αύξηση 56,9% στον παραγόμενο τζίρο προς τα καταστήματα, ο οποίος εκτιμάται ότι έφτασε τα 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά ενώ και οι προσφορές ήταν λιγότερες σε όλες τις οικογένειες προϊόντων και οι τιμές ήταν στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταναλωτικής μας συνήθειας αποτελεί το παρακάτω παράδειγμα.

Συνολικά αγοράστηκαν πάνω από 40.000 κινητά τηλέφωνα από τα οποία μόλις 2,5% πουλήθηκαν με έκπτωση. Σε έναν τομέα όπως η τεχνολογία που παραδοσιακά είναι πρωταγωνιστής στις αγορές με 57% περισσότερες παραγγελίες και 74% αύξηση στον παραγόμενο τζίρο, φτάνοντας τα 13,9 εκατομμύρια ευρώ μόνο φέτος.

Μπορεί οι καταναλωτικές και αγοραστικές συνήθειες μας να αλλάζουν ραγδαία αλλά είναι φανερό ότι δεν έχουν ωριμάσει αρκετά υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares