Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καταλάβατε τώρα πόσο έχει αλλάξει ο Ολυμπιακός από πέρσι;..

Δύο διαδοχικά ντέρμπι που αποτέλεσαν τον… απόλυτο καθρέφτη της εικόνας των τριών διεκδικητών του φετινού τίτλου και απέδωσαν ανάγλυφα στην κάθε ομάδα ό,τι άξιζε βάσει της παρουσίας της στους αγωνιστικούς χώρους.Αν πριν από μια εβδομάδα στην Τούμπα καταγράφηκε περίτρανα το δίκαιο της κατάκτησης του τίτλου από τον ΠΑΟΚ, απόψε στο Καραϊσκάκη το ποδόσφαιρο όφειλε να αποδώσει το δικό του παράσημο στη δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς, που τόσο άδικα δέχτηκε πυρά αμφισβήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Οποιοδήποτε διαφορετικό σενάριο από την ερυθρόλευκη ραψωδία του δευτέρου ημιχρόνου θα ήταν εξαιρετικά… unfair απέναντι σε έναν τεχνικό που το καλοκαίρι πήρε στα χέρια του ένα ποδοσφαιρικό συνονθύλευμα και το μετατρέπει σταδιακά ξανά σε μια ομάδα αξιώσεων και υψηλών απαιτήσεων. Τα ίδια έγραφα μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και την ισοπαλία με την Ντιναμό, τα ίδια γράφω και απόψε, τα ίδια θα διαβάσετε ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός δεχτεί… τρία γκολ στο Κίεβο

Εννοείται ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμη καμιά ομαδάρα. Είναι, όμως, μια ομάδα που μετά από μια διετία παράλογων και αντι-ποδοσφαιρικών επιλογών, υπηρετεί από το καλοκαίρι ένα ορθόδοξο ποδοσφαιρικό πλάνο με έναν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ και ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑ προπονητή.

Και επειδή οι θεοί του ποδοσφαίρου έχουν τον δικό τους μαγικό τρόπο να αποδίδουν δικαιοσύνη, σκηνοθέτησαν στο Φάληρο ένα ντέρμπι αντάξιο της μετάλλαξης του φετινού Ολυμπιακού. Πρώτα… στράβωσαν για τα καλά το παιχνίδι (με ένα γκολ… διαγωνισμό γκάφας απ’ ολόκληρη την άμυνα των γηπεδούχων), στη συνέχεια παρουσίασαν μια ομάδα χωρίς καθαρό μυαλό που ανάγκασε τον κόσμο της να την αποδοκιμάσει στην ανάπαυλα και στη συνέχεια… ξέσπασε ερυθρόλευκη καταιγίδα!

Μια ομάδα που είχε ξεχάσει τι θα πει νίκη σε ντέρμπι, όχι μόνο βρήκε την ψυχολογία να ανατρέψει το σκορ, αλλά έβαλε την ΑΕΚ στα δίχτυα ισοπεδώνοντας κάθε αγωνιστικό πλάνο του Μανόλο Χιμένεθ που έζησε μέσα σε 45 λεπτά έναν εφιάλτη εφάμιλλο της ιστορικής εξάρας που είχε ζήσει στο ίδιο γήπεδο, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, επιστρέφει απόλυτα δίκαια στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, η ΑΕΚ κερδίζει… άνευ συναγωνισμού τον τίτλο της μεγάλης χαμένης της χρονιάς (σε αγωνιστικό επίπεδο). Γιατί κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες όχι μόνο να μη χτίσει πάνω στην ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά κατόρθωσε να απολέσει και τον περσινό αλύγιστο χαρακτήρα που είχε χτίσει ως ομάδα. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έβρισκε πάντα τον τρόπο να επιστρέφει από την Κόλαση και να μην παραδίδεται. Η φετινή ΑΕΚ όχι μόνο πραγματοποίησε βήματα προς τα πίσω, αλλά έφτασε στο σημείο να… παραδίδει πνεύμα και σώμα σε ένα ντέρμπι που η τύχη της το προσέφερε στο πιάτο.

Όμως, όπως λέγαμε την περασμένη Κυριακή, ότι η βραδιά ανήκε στον ΠΑΟΚ, έτσι η αποψινή ανήκει στον Ολυμπιακό. Κι όπως ακριβώς γράφαμε πριν από οκτώ βράδια, το ίδιο το ποδόσφαιρο απέδωσε δικαιοσύνη και… έστειλε ξανά τους ερυθρόλευκους σε ένα μονοπάτι γεμάτο αστέρια!

ΥΓ: Η αντίδραση του Πέτρου Μάνταλου τη στιγμή του τραυματισμού του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου μας θύμισε ότι μέσα στο χορτάρι παλεύουν άνθρωποι, όσο δύσκολο κι αν είναι να το κατανοήσουμε σε έναν κόσμο που ποτίζεται καθημερινά από το δηλητήριο του μίσους.

ΥΓ2: Η φάση του πρώτου γκολ του Κώστα Φορτούνη, αποτελεί προσωπική επιβράβευση του Έλληνα άσσου για την εντυπωσιακή φετινή του μετάλλαξη όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας. Ο περσινός Φορτούνης θα είχε σωριαστεί στο έδαφος με την παραμικρή επαφή αντιπάλου. Ο φετινός όχι μόνο διαθέτει τη σωματική δύναμη να μην γκρεμίζεται, αλλά αντιλαμβάνεται και πνευματικά ποιος είναι ο δρόμος που θα τον οδηγήσει στην ποδοσφαιρική του εκτόξευση.

ΥΓ3: Ναι, προφανώς και είναι άστοχη η επιλογή του Μαρτίνς να χρησιμοποιήσει σε δύο διαδοχικά ματς τον Μεριά σε ρόλο ακραίου αμυντικού. Ποιος είπε όμως ότι τα λάθη απαγορεύονται για τους προπονητές;

Γράφει ο Αλέξανδρος Σόμογλου

sdna

Shares