Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Καταδικάστηκε 33χρονος για τον βιασμό 11χρονου κοριτσιού

Η υπόθεση διερευνήθηκε εκ νέου μετά από κατακραυγή για τη μειωμένη ποινή

Ένας 33χρονος καταδικάστηκε για τον βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού σε μια υπόθεση-ορόσημο που οδήγησε στη θέσπιση της ηλικίας συναίνεσης στη Γαλλία.

Η υπόθεση διερευνήθηκε εκ νέου μετά από κατακραυγή για τη μειωμένη ποινή, με αποτέλεσμα η ηλικία συναίνεσης να οριστεί στα 15 χρόνια. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τη μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2017 αφού τη συνάντησε σε ένα πάρκο. Ήταν 28 ετών τότε και επέμεινε ότι το κορίτσι είχε συναινέσει.

Αργά την Παρασκευή (4/11), ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για βιασμό ανηλίκου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών. Σε μια προηγούμενη δίκη πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, είχε ξεσπάσει δημόσια οργή αφού η κατηγορία του βιασμού περιορίστηκε σε σεξουαλική επίθεση. Η επακόλουθη πολιτική διαμάχη οδήγησε στον καθορισμό ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας συναίνεσης των 15 ετών στη Γαλλία τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Μέχρι τότε, η γαλλική νομοθεσία απαιτούσε από έναν κατήγορο ηλικίας κάτω των 15 ετών να αποδείξει ότι υπήρχε «βία, περιορισμός, απειλή ή αιφνιδιασμός», ελλείψει των οποίων οι ερευνητές χαρακτήριζαν το περιστατικό ως το μικρότερο αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Τώρα ο νόμος θεωρεί το σεξ με οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών ως αυτομάτως μη συναινετικό, και ως εκ τούτου βιασμό.

Διατάχθηκε νέα έρευνα. Καθώς ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά, η υπόθεση κρίθηκε βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας. Ο άνδρας κατηγορήθηκε για βιασμό αφού οι δικαστές αποφάσισαν ότι υπήρχε «ηθικός περιορισμός και έκπληξη» στις πράξεις του. Η δίκη, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και ήταν κλειστή για το κοινό και τον Τύπο, κρίθηκε από μια επαγγελματική επιτροπή πέντε δικαστών χωρίς ένορκο. Επιτράπηκε να παρευρεθούν ορισμένες ενώσεις προστασίας παιδιών και φεμινιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άνδρας μίλησε για πρώτη φορά στην κοπέλα σε ένα πάρκο κοντά στην είσοδο του σχολείου της στο Montmagny, στο Val-d’Oise βόρεια του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2017. Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκαν ξανά και της πρότεινε να τη «διδάξει να φιλάει… και πολλά άλλα», μετά την κάλεσε πίσω στο διαμέρισμά του εκεί κοντά. Η κοπέλα δεν αρνήθηκε και τον ακολούθησε.

Η κοπέλα πήγε στο διαμέρισμα του άνδρα δύο ορόφους πιο κάτω, όπου έγινε «διείσδυση χωρίς βία». Στη συνέχεια, είπε η κοπέλα, της είπε να μην πει τίποτα για αυτό που συνέβη, αλλά κάλεσε αμέσως τη μητέρα της για να πει ότι είχε πέσει θύμα βιασμού.

Μετά από ανάκριση της αστυνομίας, ο κατηγορούμενος είπε ότι είχε συναινέσει και ότι δεν είχε ιδέα ότι ήταν μόνο 11 ετών και νόμιζε ότι ήταν 16 ή 18. Η ίδια αρνήθηκε, λέγοντας ότι του είχε πει την ηλικία της και του έδειξε το σχολικό της βιβλίο αποκαλύπτοντας σε ποια τάξη φοιτούσε.

Στην πρώτη δίκη το 2018, ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι επειδή το κορίτσι δεν είχε πει ρητά όχι, είχε συναινέσει στο σεξ και ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να αντιμετωπίσει μικρότερη κατηγορία για σεξουαλική επίθεση. Ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης που ακολούθησε, το δικαστήριο αποφάσισε να διατάξει νέα έρευνα. Μια τριετής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ δεν υπήρχε «βία ή σωματικός περιορισμός», υπήρχε σαφής χρήση του «ηθικού περιορισμού» και έστειλε τον άνδρα σε δίκη με την κατηγορία του βιασμού.

«Είναι σκανδαλώδες να κάνουμε μια νομική συζήτηση για το αν ένα παιδί 11 ετών συναίνεσε», είπε η δικηγόρος της οικογένειας του κοριτσιού, Carine Durrieu-Diebolt, το 2017. Περιέγραψε την απόφαση της Παρασκευής ως «δίκαιη» και είπε ότι ήταν «μια αναγνώριση του λόγου του θύματος πάνω από όλα».

«Είναι επίσης μια νίκη του νόμου, καθώς η υπόθεση οδήγησε σε νομοθετικές αλλαγές», είπε. «Την εποχή αυτών των γεγονότων, η γαλλική νομοθεσία βρισκόταν πίσω από άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες».

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares