Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

“Καρφί” γαλλικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ:”Πιέζουν την Ευρώπη να υποκύψει στον Ερντογάν”-“Θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα”…

Έντονη πίεση Ουάσινγκτον στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Πυρ και μανία είναι οι Γάλλοι εντός του ΝΑΤΟ με την πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, τη στιγμή που οι Τούρκοι υλοποιούν “επίθεση” με χιλιάδες “μετανάστες” στον Έβρο θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ.

Γαλλικό αμυντικό ΜΜΕ γράφει ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Παρίσι και άλλες πρωτεύουσες να αποδεχθούν την πολιτική της Άγκυρας, η οποία αφού συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα το βάθος της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, στη συνέχεια ανέπτυξε 1000 και πλέον κομάντος στον Έβρο προκειμένου να αποτραπεί η αποχώρηση των χιλιάδων “μεταναστών” πίσω στο τουρκικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος Τ.Τζέφρευ ζητά από τους Ευρωπαίους μια πιο “συμφιλιωτική στάση” έναντι της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα οι ΗΠΑ εντός της συμμαχίας ζήτησαν εκ νέου βοήθεια για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με την αποστολή πυραύλων στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ (τους οποίους στηρίζει όμως η Άγκυρα).

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτεμπερκ τόνισε μάλιστα και τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αμυντική στρατηγική της συμμαχίας, αλλά και στον πόλεμο κατά του ISIS.

Ωστόσο αυτή η στήριξη έχει επικριθεί τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και Αμερικανούς αξιωματούχους που συγκροτούν τη συμμαχία κατά του ισλαμικού κράτους.

Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν ότι η Άγκυρα αποκάλυψε τις θέσεις των μονάδων του γαλλικού στρατού στη Συρία, όταν το Παρίσι δεν ενέδωσε στις τουρκικές πιέσεις για να ξεκινήσει μιας ευρείας κλίμακας επίθεση στη Βόρεια Συρία το 2017.

Πολλές πηγές και μαρτυρίες ανέφεραν το “μαύρο εμπόριο” ανάμεσα σε Τουρκία και Τζιχαντιστές όσον αφορά το πετρέλαιο και άλλα είδη, σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου που ελέγχονταν από τους ισλαμιστές.

Η δήλωση “στήριξης“ της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα χρησιμοποιεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ως “όπλο” για να κυριαρχήσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε έναν αμείλικτο αγώνα εξουσίας, ο οποίος μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από ότι νομίζουν οι Αμερικανοί, συνεχίζει το γαλλικό άρθρο.

Πράγματι, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδώσουν στον Ερντογάν, κάτω από τις αμερικανικές πιέσεις, προσφέροντας του μια διπλωματική νίκη, τότε ο Ερντογάν θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό του μέτωπο και θα συνεχίσει αυτό που είχε δηλώσει ο ίδιος το 2016, “περί αποκατάστασης των τουρκικών συνόρων μετά τον Α. Παγκόσμιο Πόλεμο” (σχέδιο Εθνικό Όρκος).

Με άλλα λόγια μια τέτοια πράξη θα είχε στόχο τη Δυτική Θράκη, τα ελληνικά νησιά όπως τη Λέσβο, αλλά και την Κύπρο, πράξεις στις οποίες θα προέβαινε ο Τούρκος πρόεδρος, αφού θα ήταν βέβαιος για την ατιμωρησία του.

Στην Ευρώπη μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην εξουσία και στη μελλοντική διάλυση της ΕΕ. Υπάρχουν όμως πιο βαθιά κίνητρα για τη στάση αυτή των ΗΠΑ στην Ευρώπη και αυτό είναι σχεδόν πασιφανές.

Ο πρόεδρος Τραμπ απεχθάνεται την Ευρώπη και ειδικά την ΕΕ, κατι που δηλώνει με κάθε ευκαιρία δημόσια. Ωστόσο η Ευρώπη θα είναι το κύριο θέμα στις ΗΠΑ, εφόσον οι Ευρωπακές χώρες “οφείλουν” να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ανεξάρτητα του ρόλου της Άγκυρας στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Αντίθετα η αποδοχή των απαιτήσεων ενός δημαγωγού ηγέτη σαν τον Ερντογάν, δεν θα φέρει ποτέ καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη, αντίθετα θα έχουμε καταστροφή και πιθανή σύραξη, καταλήγουν οι Γάλλοι που λένε πολύ λίγα σε σχέση με την πολιτική της δύσης προς την “προκλητικά” ωμή Άγκυρα, που προκαλεί συνεχώς στον Έβρο εδώ και πολλές ημέρες.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares