Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Καρατομήσεις με άρωμα κατασκοπείας από τον Ζελένσκι – Απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

Ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε απολύσεις, ενώ έχουν ξεκινήσει πάνω από 600 έρευνες για εσχάτη προδοσία στις εν λόγω υπηρεσίες – Έδιωξε μέχρι και τον παιδικό του φίλο, Ιβαν Μπακάνοφ ο οποίος ήταν η «κεφαλή» της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανία και η Γενική Εισαγγελέας της χώρας είναι μεταξύ των ατόμων που απέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκδίδοντας εκτελεστικά διατάγματα αργά το βράδυ της Κυριακής (17/7).

Ο Ιβαν Μπακάνοφ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Παιδικός φίλος του Ζελένσκι ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας

Μέχρι χθες, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU, ήταν ο Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικός φίλος του Ζελένσκι.

Είναι Ουκρανός πολιτικός που υπηρέτησε ως επικεφαλής της SBU από τις 29 Αυγούστου 2019 ως τις 17 Ιουλίου 2022. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας.

Ο Ιβάν Μπακάνοφ είναι επίσης, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, από το 2019 ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του.

Γεννήθηκε στην ουκρανική πόλη Κρύβιι Ρι. Στενός, παιδικός φίλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σπούδασαν μαζί.

Ο Ιβάν Μπακάνοφ αποφοίτησε από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 1997 και την Ακαδημία Εργασίας, Κοινωνικών Σχέσεων και Τουρισμού το 2006, με ειδικότητα στα νομικά.

Ο Μπακάνοφ έλαβε τον στρατιωτικό βαθμό του «υπολοχαγού» στα τέλη Μαΐου 2019 προκειμένου να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του Μπακάνοφ. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας από τους ηγέτες της εξτρεμιστικής ομάδας Ισλαμικού Κράτους (IS) Al-Bara Shishani, ο οποίος κρυβόταν στην Ουκρανία ενώ αποκαλύφθηκαν και δεκάδες σχέδια διαφθοράς, σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, που κόστισαν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Ο Μπακάνοφ είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο ο οποίος φοιτά στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου από το 2019. Η σύζυγός του είναι η Oksana Lazarenko, η οποία στο παρελθόν ήταν Ρωσίδα πολίτης. Ωστόσο, από το 1998, ζει και εργάζεται στην Ουκρανία με μόνιμη άδεια παραμονής και πλέον, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Μπακάνοφ, η Oksana είναι, από το 2019, πολίτης της Ουκρανίας.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares