Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

KANENAΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ από ΕΣΡ για πολιτική πολυφωνία στην ελληνική τηλεόραση

Βασική, συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή συνιστά η πολυφωνία στην ενημέρωση…

Προς τούτο, το άρθρο 14 § 9, προβλέπει ότι «Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση».

Προς εξασφάλιση μάλιστα της αντικειμενικής και δημοκρατικής προβολής όλων των θέσεων και ειδήσεων, ιδρύθηκε το έτος 1989 το ΕΣΡ, μία συνταγματικά προβλεπόμενη ανεξάρτητη αρχή.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει πολλές φορές δηλώσει δια του Προέδρου της, ανίκανο να επιτελέσει επαρκώς το έργο του, επικαλούμενο άλλοτε ελλείψεις προσωπικού κι άλλοτε τεχνικού εξοπλισμού.

Αυτό όμως που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στο αν το ΕΣΡ – καλώς ή κακώς – δεν μπορεί ή δεν… θέλει να ελέγξει την τήρηση των κανόνων της πολιτικής πολυφωνίας, είναι κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από την Έκθεση Πεπραγμένων για τα έτη 2018 και 2019. Σύμφωνα με την ως άνω έκθεση, κατά την περίοδο από Ιούλιο και μέχρι και το Δεκέμβριο 2019, δηλαδή μετά τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού σχηματισμού, ουδόλως διαπιστώθηκε η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση των κομμάτων!

Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει εάν ρίξει μια ματιά στους πίνακες του χρόνου κατανομής της παρουσίας των κομμάτων στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Να σημειωθεί μάλιστα πως τα εν λόγω ποσοστά είναι “νούμερα” που τα ίδια τα κανάλια έχουν στείλει στο ΕΣΡ, χωρίς το τελευταίο καν να ελέγξει την ακρίβειά τους.

Ο κάτωθι πολύ ενδιαφέρον πίνακας μας λέει λοιπόν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!!!

Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει, όταν βλέπει ενεργό κοινοβουλευτικό κόμμα με μέσο όρο ποσοστού παρουσίας στα εθνικά κανάλια στο … 1,16% !!! Τη στιγμή που η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σε τηλεθέαση κανάλια σε ποσοστό 62,4%, την ίδια στιγμή η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκπροσωπήθηκε σε ποσοστό 0,9% !!! Στην ίδια μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσθηκε σε ποσοστό 18,9%, το ΚΙΝΑΛ 8,6 %, το ΚΚΕ 1,7% και το ΜΕΡΑ 25 ποσοστό 1,4%.

Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ομολογούν ότι ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ την πολιτική πολυφωνία. Το πιο παράδοξο της ιστορίας όμως είναι στην ίδια έκθεση που καταγράφεται η μη τήρηση της πολυφωνίας, στην ίδια έκθεση δεν διαπιστώνεται ούτε μία καταδικαστική από το ΕΣΡ απόφαση, που να επιβάλλει κυρώσεις στα κανάλια που δεν τηρούν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις.

Η ιστορία του ΕΣΡ, η ανυπαρξία ελέγχου και η πλήρης, απόλυτη, πρόδηλη καταπάτηση της αρχής της πολιτικής πολυφωνίας συνιστά εντέλει και καταπάτηση της Δημοκρατίας! Αυτό θέλουμε;

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares