Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

Καναδάς: Οι γυναίκες ΥΠΕΞ πολλών χωρών θα συζητήσουν αύριο την κατάσταση στο Ιράν

Στη σύνοδο αυτοί θα μιλήσουν γυναίκες ιρανικής καταγωγής και θα συζητηθεί η κατάσταση των γυναικών στο Ιράν.

Οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών του κόσμου θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο Ιράν σε διαδικτυακή σύνοδο που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Καναδά, ανακοίνωσε η Καναδή ΥΠΕΞ Μελανί Ζολί.

Η Ζολί και οι ομόλογές της θα συζητήσουν το θέμα αύριο Πέμπτη, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με τη Ζολί, οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών σκοπεύουν να στείλουν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα»: ότι το ιρανικό καθεστώς «θα πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή βίας και διώξεων σε βάρος του ιρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων, ιδιαίτερα, και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον των γυναικών».

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να στηρίζει τους θαρραλέους Ιρανούς που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζονται τις μητέρες, τις αδελφές, τις συζύγους και τις κόρες τους. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Στη σύνοδο αυτοί θα μιλήσουν γυναίκες ιρανικής καταγωγής και θα συζητηθεί η κατάσταση των γυναικών στο Ιράν.

Ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων χωρών και επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares