Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Καναδάς: Η κυβέρνηση “έκλεισε την πόρτα” σε μεγάλη κινεζική εταιρεία εξόρυξης χρυσού για λόγους εθνικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ απέρριψε πρόταση της κινεζικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Shandong Gold Mining Co. για την απόκτηση καναδικής εταιρείας χρυσού που δραστηριοποιείται στον αρκτικό κύκλο (το τμήμα που ανήκει στον Καναδά). Η κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να προκαλέσει διπλωματική εχθρότητα.

Η καναδική εταιρεία ΤΜΑC Resources Inc. είναι ιδιοκτήτης του ορυχείου χρυσού Hope Bay στη βόρεια επαρχία Νουναβούτ. Η επιχείρηση διαθέτει ένα λιμάνι και διαδρόμους αποπροσγείωσης αεροσκαφών.

Η Shandong, μεταλλευτική εταιρεία με έντονη δραστηριότητα απόκτησης άλλων επιχειρήσεων του τομέα, υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Ο κινεζικός κολοσσός συμφώνησε, τον Μάιο, την εξαγορά της καναδικής εταιρείας, που εδρεύει στο Τορόντο για 150 εκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο η TMAC έλαβε  ειδοποίηση ότι η κυβέρνηση του Καναδά είχε δώσει εντολή για έρευνα σχετική με την εθνική  ασφάλεια.

Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η εντολή που εκδόθηκε με βάση τον νόμο για τις επενδύσεις στον Καναδά (Investment Canada Act) για τη Shandong ήταν να μην προχωρήσει η εξαγορά. Η Shandong από την πλευρά της επιβεβαίωσε την απόρριψη ενώ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη με “σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας.”

Αξιωματούχου στο γραφείο του Τζάστιν Τρυντώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός και η κινεζική πρεσβεία στην Οττάβα απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα, τα οποία τής εστάλησαν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι σχέσεις Καναδά και Κίνας έχουν διαρραγεί ύστερα από τη σύλληψη, το 2018, ενός υψηλά ιστάμενου εκτελεστικού στελέχους της Huawei Technologies Co., ύστερα από αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Bloomberg

Του ειδικού συνεργάτη

Shares