Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καλούν για εξηγήσεις την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την υπέρογκη σύμβαση εμβολίων Covid: «Η ΕΕ ξόδεψε δισεκατομμύρια και δεν ξέρουμε τι υπογράφηκε»

Ο Α.Μπουρλά είχε στείλει… υπάλληλό του για να απολογηθεί!

Μια μάλλον δυσάρεστη πρόσκληση μπορεί να φτάσει σύντομα στο «γραμματοκιβώτιο» της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πόσο βάθος έχει η υπόθεση αλλά και ποιοι ακόμα εμπλέκονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές που ηγούνται της επιτροπής για τη νόσο Covid-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν από την αξιωματούχο να εμφανιστεί δημοσίως ενώπιόν τους.

Την πληροφορία μεταδίδει το Politico, με βάση σχετική δήλωση της Βελγίδας ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ αποκλειστικά στον συγκεκριμένο ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να ρωτήσουν την πρόεδρο της Κομισιόν για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διαπραγμάτευση μιας τεράστιας σύμβασης σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ: μιας σύμβασης που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας, με τη φον ντερ Λάιεν να φέρεται να ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η βαν Μπρεμπτ στη σχετική της δήλωση, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Οι έρευνες και η απόφαση της Μέτσολα
Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος της Επιτροπής έχει αποφύγει τις ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες. Ούτε ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε. ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπόρεσαν να ρίξουν φως στις σκοτεινές συναλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, επιβεβαίωσε πριν περίπου τρεις μήνες πως ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στο στόχαστρο.

Η επιτροπή Covid εξέτασε τη συμφωνία (την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με τη Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech) και μέχρι στιγμής έχει ακούσει τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και από τον Διαμεσολαβητή. Ο Αλβέρτο Μπουρλά αρνήθηκε την κλήση, στέλνοντας στη θέση του έναν υπάλληλο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από τη φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να εμφανιστεί στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο ηχηρές και με το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate να δονεί τις Βρυξέλλες, η φον ντερ Λάιεν ίσως να αισθανθεί υποχρεωμένη να παραστεί.

pronews.gr

Shares