Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Καλοκαίρι: Αυτά είναι τα επτά νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση

Για ένα καλοκαίρι έντονων νομοθετικών ρυθμών προϊδέασε ο πρωθυπουργός με την σημερινή του ομιλία στο υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν 7 νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο που άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σχετικά με ευρύτερες αλλαγές λειτουργίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως «σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες». Δίνοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό ευρύτερη διάσταση στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προβλέψεις για «ένα πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, παρουσιάστηκαν 6 νομοθετήματα, που μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελέσουν το βασικό πυρήνα της νομοθέτησης για τις επόμενες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα τα νομοθετήματα είναι τα εξης:

  • «Πακέτο» νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας το οποίο εισηγήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης) και Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας). Όπως επισήμανε στην εισήγησή του για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός αποτελούν «σημαντική παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας. Σίγουρα δίνει παραπάνω ζωή στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου και την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά».
  • Το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή ο Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Για το νομοσχέδιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ερχόμαστε να κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν -και είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί- και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας». Τόνισε ότι αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για τον οικογενειακό γιατρό.

 

  • Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο με αντικείμενο τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών που εγκρίθηκε μετά από παρουσίαση του υπουργού Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί σε κάποιους, αυτό το νομοσχέδιο να ακούγεται πολύ τεχνικό και πιθανώς όχι τόσο άμεσης προτεραιότητας. Πιστέψτε με, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας. Στο Νταβός, για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα. Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία».

 

  • Επίσης στο υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με αντικείμενο την ενίσχυση της Εθνοφυλακής και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την θέσπιση νέας κατηγορίας εθνικής θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος εγκρίθηκε νομοσχέδιο πολλαπλών διατάξεων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που εισηγήθηκε ο Κώστας Σκρέκας.

Πηγή: vouliwatch.gr/ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Shares