Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Κακοκαιρία – Καρύδης: «Σαν να χτύπησαν 8,5 ρίχτερ τον Θεσσαλικό κάμπο»

Για τα θεμέλια των κτιρίων μίλησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης

Mε σεισμό 8,5 Ρίχτερ παρομοίασε την κατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν στον θεσσαλικό κάμπο οι πλημμύρες, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα. Μάλιστα αναφέρθηκε στο φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια έχουν υποστεί βλάβες όπως μια καθολική μετατόπιση, που έχει φύγει το χώμα κάτω από τα θεμέλια και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς.

«Υπάρχει το φαινόμενο υποσκαφής των θεμελίων, υπάρχει περίπτωση να είναι σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να εκδηλωθεί μία καθίζηση στο μέλλον χωρίς. Θέλει προσοχή, είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολα διαγνώσιμο», ανέφερε αρχικά στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όσον αφορά την καταστροφή που έφερε η κακοκαιρία Daniel είπε: «για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά, μπορεί να είναι οι κακοτεχνίες, να μην ελήφθησαν υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία».

Ό ίδιος μάλιστα παρομοίασε την κατάσταση με έναν μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την στατικότητα των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολλά κτίρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο. Χάνει την αντοχή του. Μετά από καιρό θα αναδειχθούν πολλά προβλήματα στατικότητας. Για να συγκρατήσουμε τον κόσμο και να μην φύγει καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές όμορφες περιοχές», ανέφερε ο κ. Καρύδης.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares