Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία Ιανός: Πλησιάζει στη Δυτική Ελλάδα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά περιοχές – Δείτε χάρτες….

Δείτε live την κίνηση του μεσογειακού κυκλώνα – Χαρδαλιάς: Το βράδυ η εικόνα για το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας – Κλειστά σχολεία αύριο σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία – Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Κεφαλονιά και η Ιθάκη


Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης η κακοκαιρία Ιανός.

Σύμφωνα με το meteo.gr η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 8 μποφόρ.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετα την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί ήδη οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωολοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι το βράδυ θα έχουμε εικόνα με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας»

Δείτε τον χάρτη για την κακοκαιρία Ιανός το πρωί της Πέμπτης:

xartis-ianos

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Meteo.gr: Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ - Προγνωστικοί χάρτες αθροιστικής βροχόπτωσης

Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι εκτός από τα μεγάλα ύψη βροχής η κακοκαιρία «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Εντωμεταξύ λόγω των ισχυρών ανέμων διεκόπησαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης με την περιφέρεια Ιονίων Νήσων να αποφασίζει αύριο να μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Κεφαλονιά και η Ιθάκη

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Ηλεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου εξαιτίας της κακοκαιρίας Ιανός.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Στη σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν , από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Λαγουβάρδος (ΘΕΜΑ 104,6): Τα μοντέλα μας δείχνουν και έως 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα

Για την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός τις επόμενες ώρες μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως είπε ο μεσογειακός κυκλώνας «είναι σχηματισμένος με καλά διαμορφωμένο μάτι, η πίεση στο κέντρο πέφτει αναπτύσσονται καταιγίδες γύρω του και περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές από το απόγευμα».

Όσον αφορά το τι φαινόμενα θα πρέπει να περιμένουμε ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι «αυτό που προκαλούν είναι πολύ ισχυρούς ανέμους. Αρχικά θα είναι νότιας διεύθυνσης αλλά θα είναι σε εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ που είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής με εμμονή σε ορισμένες περιοχές και ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα».

Αρχικά θα επηρεαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυτική Πελοπόννησος και τα νησιά του νότιου Ιουνίου «μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα ξεκινήσει να κινείται ελαφρά προς τα ανατολικά».

«Όταν φτάνει στη στεριά διαλύεται ο κυκλώνας και δεν θα δούμε μάτι ηρεμίας αλλά θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε έως και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι δεν είναι υπερβολή αλλά «προκύπτει από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε» υπενθυμίζοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχαμε τον “Ξενοφώντα” που ήταν ο τελευταίος τέτοιος κυκλώνας στη Μεσόγειο και είχαμε μετρήσει σε 30 ώρες έως και 400 τόνους ανά στρέμμα σε ορισμένες περιοχές».

Όπως είπε, δε, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο μεσογειακός κυκλώνας που φέρνει την κακοκαιρία ««σε ορισμένες περιοχές έριξε 400-500 χιλιοστά βροχής πάνω από τη θάλασσα».

Ωστόσο η τροχία της παραμένει αβέβαιη από το απόγευμα του Σαββάτου εκτιμώντας ότι «θα επηρεαστεί και η ανατολική Ελλάδα μέχρι τα μέσα της Παρασκευής. Καλύτερη εικόνα για το πού θα συνεχιστεί θα έχουμε μέσα στις επόμενες 12 ώρες».

Για την Αττική, τέλος, είπε ότι φαινόμενα θα υπάρξουν «από το πρωί προς το μεσημέρι της Παρασκευής και εκτιμούμε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής».

 

πρωτο θεμα

 

Shares