Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Κακοκαιρία Genesis: Πώς θα κινηθεί το Σάββατο

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Genesis, η οποία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Βροχές, καταιγίδες, πλημμύρες και κεραυνοί συνθέτουν το σκηνικό του καιρού με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη και το Σάββατο (11.06.2022).

Η κακοκαιρία χτύπησε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και το Ιόνιο με τις προγνώσεις για ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα και επίπεδο βροχόπτωσης στο 4 να επιβεβαιώνονται. Σε αρκετές περιοχές το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Ο μετεωρολόγος, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο newsit.gr, για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες, αλλά και για το ποιες περιοχές δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Η κακοκαιρία Genesis ξεκίνησε από τα δυτικά και επηρέασε με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κυρίως τη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, περιοχές δηλαδή της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου. «Εκεί είχαμε δηλαδή από την αρχή της ημέρας βροχές που έφτασαν περίπου τα 100 χιλιοστά. Στη συνέχεια, η κακοκαιρία κινήθηκε ανατολικά και έδωσε μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Τα τρία σημεία της χώρας που είχαμε έως τώρα τα υψηλότερα ύψη βροχής, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι περιοχές της Άρτας, αφού είχαμε έως τώρα 91-97 χιλιοστά, η Ξάνθη με 95 χιλιοστά και η Αμφιλοχία με 92 χιλιοστά.

 

Ζημιές στη Λάρισα, πλημμύρισε η Αμφιλοχία
Ζημιές άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στον νομό της Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, αφού από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους.

Η κακοκαιρία, νωρίτερα σήμερα χτύπησε και την Αμφιλοχία, και δημιούργησε χείμαρρο που έκοψε την κυκλοφορία, ενώ στην Κέρκυρα, ένας ανεμοστρόβιλος άφησε μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα του. Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε και στην Εύβοια, κυρίως στο κεντρικό τμήμα του νησιού, με τα Ψαχνά αλλά και τη Χαλκίδα να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης από την κακοκαιρία και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικρατούν από αργά σήμερα το απόγευμα.

Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, τόσο στη πόλη της Δράμας όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.

 

Χείμαρροι ακινητοποίησαν αυτοκίνητα
Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στην παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), την Κάριανη και το Ορφάνι. Σε πολλά σημεία οι ορμητικοί χείμαρροι που χρηματίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στην Ξάνθη και κυρίως στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη, στον ορεινό οικισμό της Σταυρούπολης. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν έκαναν σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Η Πολιτική Προστασία με επαναλαμβανόμενα μηνύματα που απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα καθόλη τη διάρκεια του απογεύματος ενημέρωνε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή, συστήνοντας την ιδιαίτερη προσοχή του κόσμου ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μέχρι το απόγευμα χειροτέρεψε ο καιρός παντού στη χώρα, όπως μας ενημερώνει ο μετεωρολόγος, με εξαίρεση την νότια Εύβοια, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. «Η χώρα το απόγευμα της Παρασκευής ήταν χωρισμένη στα δύο, με βροχές, οι οποίες ήταν πολύ έντονες στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας, ενώ δεν έχει βρέξει ακόμα στην Αττική, στην νότια Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη».

 

Από το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές και στην Αττική
Από τα μεσάνυχτα «θα έχουμε μια σχετική ύφεση των φαινομένων, θα παραμείνουν, βέβαια, αρκετές βροχές κατά τόπους, αλλά περιμένουμε από το Σάββατο το μεσημέρι, εκ νέου εκδήλωση αστάθειας σε πολλές περιοχές της χώρας. Το Σάββατο περιμένουμε να βρέξει και στην Αττική, από το μεσημέρι και μετά» σημειώνει.

Από την Κυριακή αυτή η αστάθεια, κυρίως πάνω από τα δυτικά, με αρκετά έντονες βροχές και καταιγίδες, όπως μας μεταφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τετάρτη. «Θέλει προσοχή γιατί στις περιοχές που έχει βρέξει αρκετά ή θα βρέξει, θα συνεχίσει να βρέχει και τις επόμενες μέρες» καταλήγει.

Το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

 

Πηγή: newsit.gr/Αναστασία Σταματοπούλου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares