Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023

Καιρός – «Ψυχρή Λίμνη» – Φόβοι για πλημμύρες

Με δύσκολα ξεκινάει η εβδομάδα, καθώς ο καιρός αλλάζει ριζικά τη Δευτέρα (4.9.2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, δυνατούς ανέμους και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Από το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει, θυμίζοντας… χειμώνα. Η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά πολλών βαθμών Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι ακραία.

Η κακοκαιρία θα έχει τροπικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για ένα μεσογειακό κυκλώνα που θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να υπάρξει συντονισμός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν προκύψουν.

Η κακοκαιρία θα χτυπήσει σε δύο φάσεις με τα φαινόμενα, δεδομένης και της εποχής, να είναι έντονα. Θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα και θα ενταθεί Τρίτη και Τετάρτη που θα είναι και οι πιο δύσκολες ημέρες.

Τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι καταρρακτώδεις βροχές που θα θυμίζουν τροπική καταιγίδα, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί, θυελλώδεις άνεμοι και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Ανάλογα με την εξέλιξη της καταιγίδας οι ριπές των ανέμων θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ.

 

 

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Mega Χριστίνα Ρήγου τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και κεντρική Στερεά όπου υπάρχει φόβος για πλημμύρες. Μέσα σε 48 ώρες αναμένεται στις συγκεκριμένες περιοχές να πέσει μεγάλος όγκος νερού. Αν αναλογιστούμε ότι μια ετήσια βροχόπτωση στις συγκεκριμένες περιοχές είναι γύρω 200 με 250 χιλιοστά τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν τιμές 300 με 350 χιλιοστά βροχής. Πρόκειται για ακραίες τιμές και θέλει μεγάλη προσοχή.

 

Στην Αττική τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα Τρίτη με Τετάρτη με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς.

Ουσιαστικά η χώρα μας θα χτυπηθεί από το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο δίνοντας τις λεπτομέρειες της κακοκαιρίας.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

 

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Προστασία εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες προς τους πολίτες :

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι
Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.
Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares