Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Καιρός – Κακοκαιρία Genesis: Τι αφήνει πίσω της – Πώς θα κινηθεί την Κυριακή

Πολλά είναι τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Genesis την ώρα που σε κάποιες περιοχές ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος και την Κυριακή.

Η πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις, κεραυνοί έπεσαν σε πολλές περιοχές, ενώ το χαλάζι από την κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο καιρός θα είναι και την Κυριακή βροχερός σε αρκετές περιοχές της χώρας με την βελτίωση να έρχεται από το βράδυ της Κυριακής…  Σε Θράκη, Ανατολική και κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά, νησιά του βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Δείτε πως κινείται η κακοκαιρία

Προβλήματα στην Αττική

Από την κακοκαιρία Genesis δεν γλίτωσε ούτε η Αττική με την βροχή να μετατρέπει αρκετούς δρόμους του Λεκανοπεδίου σε ποτάμια.

Η πυροσβεστική έλαβε πολλές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια σε Αρτέμιδα, Σπάτα, Ραφήνα, Καισαριανή, Παπάγου, Βύρωνα, Ηλιούπολη, Άγιο Δημήτριο και Πειραιά.

Η κακοκαιρία χτύπησε στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια και στο Βόρειο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τις 18:30 περίπου το μεγαλύτερο ύψος βροχής μεταξύ των σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr καταγράφηκε στην Πάρνηθα (52 χιλιοστά) και ακολούθησε η Στενή Ευβοίας (51 χιλιοστά), η Ραφήνα (50 χιλιοστά), η Θάσος (47 χιλιοστά), τα Δίκαια Έβρου (42 χιλιοστά) και ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής (41 χιλιοστά).

Καταγράφηκαν 8.300 κεραυνοί

Από την άλλη το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 8.300 κεραυνούς.

Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη που παρουσιάζει την πυκνότητα κεραυνών, οι περισσότεροι ανιχνεύθηκαν στην Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια και στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πάνω από 290 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα ως το απόγευμα του Σαββάτου είχε δεχτεί 293 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Αρκετές ήταν οι περιοχές που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία.

Αναλυτικότερα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 41 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 31 για αντλήσεις υδάτων, 1 για αφαίρεση αντικειμένου, και 2 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 79 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 142 κλήσεις εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων,115 για αντλήσεις υδάτων, 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 16 κλήσεις εκ των οποίων 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

πληροφορίες από in.gr

Shares