Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Καιρός – Καύσωνας: «Ψήνεται» όλη η χώρα – Φωτιές παντού και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε ορισμένες περιοχές – Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες – Αποφύγετε περιττές μετακινήσεις 

Η Ελλάδα φλέγεται, κυριολεκτικά. Δεν είναι μόνο τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες σε όλη την Επικράτεια.

Σήμερα Σάββατο(23/07) η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να δείχνει 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές, ενώ σε συνδυασμό με τον καυτό αέρα, η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη σε ορισμένες περιοχές.

Τα χειρότερα ωστόσο είναι μπροστά, μιας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αύριο Κυριακή ο υδράργυρος θα «σπάσει» το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Σάββατο 23/07 θα κινηθεί στην περιοχή των 40 C ενώ την Κυριακή 24/07 κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 C.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή 24/07 καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας. Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η πρόβλεψη του Meteo

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα μας το επόμενο 10 ήμερο. Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας μας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατα συνέπεια την θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή. Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύουμε ένα μεγάλο αριθμό προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δυο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης) και διαπιστώνουμε ότι όλες τις μέρες εώς το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω έως πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή).

Αξίζει να τονίσουμε ότι πέρα από την χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40–41 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 το Σαββάτου 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ένω αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων(περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Όπως διακρίνεται και στο επόμενο σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία, λάβετε προφυλάξεις και προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας.

Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatalert.cfm. Οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά και σχετικές προειδοποιήσεις παρέχονται στις προγνώσεις καιρού περιοχών της Αθήνας (π.χ. Αθήνα – Κέντρο).

newsbomb.gr

Shares