Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Καϊλή: Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναστέλλει όλες τις αρμοδιότητές της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Ευας Καϊλή που ερευνάται για συμμετοχή σε υπόθεση διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ, καθώς ανεστάλησαν όλες οι αρμοδιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναστέλλει όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Ευα Καϊλή μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και την κράτησή της για το σκάνδαλο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Στο μεταξύ την Κυριακή αναμένονται και οι γραπτές ανακοινώσεις από την Εισαγγελία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Oι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αλλά απλώς θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου.

Αυτή η υπόθεση έχει πολλά πλοκάμια και είναι πολλά περισσότερα αυτά που πρέπει να διαλευκανθούν. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε σπίτι της Εύας Καϊλής στις Βρυξέλλες βρέθηκαν σακούλες με μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι ένα χαρτοφύλακα με χρήματα είχε και ο πατέρας της ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής πέρασε τη νύχτα της Παρασκευής στο κρατητήριο, αφού προηγήθηκε έφοδος των Αρχών σπίτι της στις Βρυξέλλες. Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές.

Η κράτηση της Εύας Καϊλή
Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι Ευα Καϊλή οδηγήσθηκε στις εισαγγελικές αρχές με τη διαδικασία του αυτοφόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας πρέπει να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εναλλακτικά, ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Πρόκειται για μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποιοι άλλοι κρατούνται
Εκτός από την Ευα Καϊλή έχουν προσαχθεί ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, που θεωρείται πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση (στο σπίτι του φέρεται να βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά και κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης). Προσήχθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». Προσήχθησαν παράλληλα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαριές κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους
Οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες.

 

newsit.gr

Shares