Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Καϊλή: Αποκαλύψεις φωτιά και…τσουχτερές αντιφάσεις από τις καταθέσεις

Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή. Στις καταθέσεις της πρώην πρόεδρου και του συντρόφου της, περιγράφεται διαφορετικά ο ρόλος και ο βαθμός της γνώσης που είχε η Ελληνίδα πολιτικός σε σχέση με τις διαδρομές του χρήματος από το Κατάρ.

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον ως τις 22 Ιανουαρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ, καθώς οι δικηγόροι της απέφυγαν προς το παρόν να εφεσιβάλουν την απόφαση παράτασης της προφυλάκισής της. Την ίδια ώρα, οι διαρροές στον Τύπο αποκαλύπτουν αντιφατικές πλευρές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

«Le Soir» και «La Repubblica» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας σημεία από τα πρώτα λόγια της Εύας Καϊλή στις Αρχές του Βελγίου, μετά την ανάκριση της στις 9 Δεκεμβρίου. «Μετά τη σύλληψη του συζύγου μου, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Αργότερα βρήκα τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο, οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος κρατούσε την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα που είχε και το μπιμπερό. Τα μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύζυγός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την (σ.σ.: 2 χρονών) κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να υποστήριξε η διαγραμμένη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώπιον των Αρχών.

Στη συνέχεια, η Εύα Καϊλή -σύμφωνα με την «La Repubblica»- περιέγραψε τις άκαρπες προσπάθειές της να εντοπίσει τον Αντόνιο Παντσέρι στο τηλέφωνο, καθώς ούτε οι δύο (ύποπτοι επίσης) Βέλγοι ευρωβουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε, ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Μαρία Αρένα, γνώριζαν να της πουν πού βρίσκεται. Πρόσθεσε επίσης ότι, εκτός από τη βαλίτσα, άνοιξε και το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού, γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός της φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι, πιθανόν για τον (σ.σ.: βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος) Αντρέα Κοτσολίνο.

 

Σύμφωνα με τη «La Repubblica», η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που βρισκόταν στο σπίτι, τα οποία, όπως ανέφερε, «είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι για την αγορά του διαμερίσματος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το δάνειο για την αγορά του σπιτιού στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά, «περίπου 50-60.000 ευρώ ήταν η συνεισφορά του Τζόρτζι».

Οι προσπάθειες του Τζόρτζι να σώσει την Εύα και οι αντιφάσεις
Στο μεταξύ η «Le Soir» περιγράφει την απόπειρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι να βγάλει από το κάδρο τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή. Στις πρώτες του καταθέσεις, όπως ήδη έχει γραφτεί στον ιταλικό Τύπο, ο 35χρονος προσπάθησε να πάρει πάνω του την ευθύνη για τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα και ότι πρέπει να αποφυλακιστεί. «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους, αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» φέρεται να υποστήριξε ο 35χρονος ενώπιον των Αρχών, σύμφωνα και με βελγική εφημερίδα την «Le Soir».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, το κύκλωμα του Αντόνιο Παντσέρι ξεκίνησε το 2018 όταν εκείνος ήταν ακόμα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πλησίασε ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ, προτείνοντάς του να γίνει λομπίστας της Ντόχα. Αυτό αντιφάσκει με την εκδοχή του Παντσέρι ότι ξεκίνησε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες τον Οκτώβριο του 2019, μετά την απώλεια της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Κατά τον Τζόρτζι, ο Παντσέρι ίδρυσε τη Fight Impunity για βιτρίνα, μοίραζε σε συνεργάτες του αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα και καθόρισε τις αμοιβές όλων σε μετρητά.

Ακόμα μια μεγάλη αντίφαση που προκύπτει είναι στο κατά πόσο τελικά γνώριζε η Εύα Καϊλή για όλα τα παραπάνω. Από τη μία η ίδια παρουσιάζει μια εικόνα άγνοιας, ενώ ο σύντροφός της αναφέρει πως εκείνη γνώριζε και για τα χρήματα και για την πηγή τους.

 

newsit.gr

Shares