Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Καύσωνας – Έως και 45ρια αυτή την Κυριακή

Για έναν καύσωνα με μεγάλη διάρκεια, που θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτιμά ότι η Αθήνα θα «ανασάνει» μετά τις 3 Αυγούστου.

Ο μετεωρολόγος, μιλώντας στο newsit.gr, τονίζει ότι ο καύσωνας που έχει ξεκινήσει στην χώρα μας από τις 12 Ιουλίου, έχοντας 40άρια τοπικά όλες τις ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, το Σάββατο και την Κυριακή θα δώσει τη δεύτερη κορύφωσή του, με την Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εφιαλτικών θερμοκρασιών.

“Το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Η Κυριακή, πιο συγκεκριμένα, θα είναι η πιο ζεστή μέρα των τελευταίων 5 ετών. Δηλαδή τέτοια ζέστη είχαμε το 2017, ένα πολύ σημαντικό επεισόδιο και το 2007 που είναι το ανεπανάληπτο. Το θερμόμετρο την Κυριακή θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας του δυτικού βορειοδυτικού ρεύματος, σε κάποιες περιοχές, στον κάμπο της Θεσσαλίας για παράδειγμα, στην ανατολική Στερεά, κυρίως στην Θήβα και στην Λαμία δεν θα με εκπλήξει αν φτάσει και ψηλότερα”.

Στην Αττική, όπως μας μεταφέρει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος , “το μεσημέρι της Κυριακής το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τις βραδινές ώρες. Το βράδυ, γύρω στις 9 στην Αθήνα θα έχει 36 βαθμούς”.

«Κόκκινη» Δευτέρα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς – Άνεμοι 7 μποφόρ
Την Δευτέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ στα πιο ανατολικά κυρίως τμήματα του Αιγαίου θα φτάσει και τα 7 μποφόρ, που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. “Η θερμοκρασία, λόγω του βοριά, θα πέσει λίγο, για παράδειγμα στην Λάρισα θα πέσει στους 42 βαθμούς από τους 45 της Κυριακής και στην Αθήνα θα πέσει στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη, θα πάμε για την τρίτη εκτιμώ την τελευταία φάση αυτού του κύματος καύσωνα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται ότι θα έχουμε ακραία ζέστη, τολμώ να πω, όπως την ημέρα της Κυριακής, με τα θερμόμετρα να φτάνουν και πάλι τους 45 βαθμούς και μπορεί και να τους ξεπεράσουν” υπογραμμίζει.

 

«Καμίνι» η χώρα για πάνω από 18 ημέρες
“Αυτός ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια, θα ξεπεράσει τις 18 ημέρες. Εκτιμώ ότι στην Αθήνα ο υδράργυρος θα πέσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, μετά τις 3 Αυγούστου” καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου/newsIT.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares