Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

«Καμπανάκι» για ισχυρό μετασεισμό – Οι ανακοινώσεις της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

«Θα θέλαμε μεγαλύτερους μετασεισμούς» λέει ο Λέκκας

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, ένα 24ωρο μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά, που προκάλεσε τρόμο σε Εύβοια και Αττική.

Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ενός ισχυρού μετασεισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, «η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5».

Όπως σημειώνεται «η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα»

Παράλληλα συστήνεται στους πολίτες:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και

(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Λέκκας: «Θα θέλαμε μεγαλύτερους μετασεισμούς»

Σε νέες δηλώσεις του ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνει ότι το ρήγμα στην περιοχή θεωρείται γνωστό, με πλούσιο ιστορικό, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί αρκετά ισχυροί μετασεισμοί, όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες.

«Εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο», είπε και σημείωσε: «είχαμε πάνω από 100 σεισμούς που εκδηλώθηκαν και έχουν μικρό μέγεθος 3,6 βαθμών. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση».

Ο ίδιος προειδοποιήσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

 Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες

Από το πρωί συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ έχουν μέχρι στιγμής κάνει 81 αυτοψίες σε διάφορα σπίτια τόσο στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα.

Στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά έγιναν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα όλες οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους υπάρχουν μικροφθορές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά, έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.

newsbreak.gr
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares