Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

JP Morgan: Tι βλέπει για επενδυτική βαθμίδα αγορά μετοχών και οικονομία

Η πιθανή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, θα σφραγίσει την επιστροφή σε δημοσιονομική ομαλότητα και θα προσφέρει ένα είδος «ευλογίας»


H J.P. Morgan εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για να ανοίξει ο δρόμος προς μια ισχυρή μακροοικονομική αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και προς την ενίσχυση του κλίματος στην αγορά μετοχών.

«Στις αρχές Ιουλίου, η ομάδα μετοχικής στρατηγικής της JPM CEEMEA αναβάθμισε τη σύσταση για την Ελλάδα από ουδέτερη (neutral) σε υπεραπόδοση (overweight), καθώς η χώρα επιστρέφει σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν το Μάιο και τον Ιούνιο “εκκαθάρισαν” τους πολιτικούς κινδύνους, με τη Νέα Δημοκρατία να επιστρέφει στην κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Οι οικονομολόγοι της JPM για την Ευρωζώνη έγραψαν ότι «μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας».

«Ως εκ τούτου, το 2023 η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 2%, σημαντικά άνω του 0,7% που προβλέπουμε για την Ευρωζώνη, διατηρώντας τα επίπεδα πληθωρισμού κάτω του μέσου όρου της ΕΕ», επισημαίνει η JPM.

 

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης της Ελλάδας εδράζεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, ιδίως από δημοσιονομικής πλευράς, εν μέσω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύσφιξης και της βοήθειας που προσφέρει η σημαντική εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στην ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται συνολικά να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.

«Το τελευταίο πιθανότατα θα οδηγήσει τη χώρα προς την επενδυτική βαθμίδα (IG) και η πιθανή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης θα σφραγίσει στη συνέχεια την επιστροφή σε δημοσιονομική ομαλότητα και θα προσφέρει ένα είδος “ευλογίας” για τους επενδυτές που οι απλές στατιστικές ή οι επιδόσεις της αγοράς δεν μπορούν. Τα στοιχεία του EPFR (βάση δεδομένων για τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις αγορές) σχετικά με την τοποθέτηση των επενδυτών δείχνουν ότι παρά το ισχυρό φετινό ράλι των ελληνικών μετοχών, οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών παραμένουν έντονα υποεπενδεδυμένοι (underweight) στις μετοχές της Ελλάδας, με το 57% των διαχειριστών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές (EM funds) να κατέχει μηδενικό ποσοστό έναντι του 0,4% του δείκτη αναφοράς. Τούτου λεχθέντος, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία και τη δημοσιονομική σύνεση στο μέλλον», καταλήγει η JPM.

Shares