Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

James Webb: Φωτογραφίζει τη γέννηση ενός άστρου – Εντυπωσιακές εικόνες

Ένα αστέρι γεννιέται! Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA καταγράφει τις απαρχές ενός πολύ νεαρού άστρου που δημιουργεί ένα πύρινο σύννεφο σε σχήμα κλεψύδρας καθώς «τρέφεται» με τη γύρω ύλη για να αυξηθεί σε μέγεθος του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA απαθανάτισε τις «κάποτε κρυμμένες» απαρχές ενός πολύ νεαρού άστρου κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του για την εύρεση των πρώτων γαλαξιών.

Η εικόνα αυτού του πρωτοάστρου – που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν – έχει σχήμα «κλεψύδρας» και μοιάζει σαν να φλέγεται στη μέση του σκοτεινού σύμπαντος ενώ είναι ορατό μόνο στο υπέρυθρο φως.

Χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη κάμερά του (NIRCam), το Webb όχι μόνο μπόρεσε να διεισδύσει στο σκοτεινό σύννεφο που είχε τυλίξει το νέο αστέρι αλλά και να κοιτάξει πίσω στο χρόνο καταγράφοντας την στιγμή που το νέο αστέρι «τρέφεται με ένα σύννεφο ύλης για να αυξηθεί σε μέγεθος.

Η NASA δημοσίευσε τις μοναδικές αυτές εικόνες, ενώ σημείωσε ότι το πρωτοάστρου, που ονομάστηκε L1527, «παρέχει ένα παράθυρο για το πώς έμοιαζαν ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα στα σπάργανά τους».

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares