Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023

«Ήταν κινητοποίηση, όχι ομηρία», λένε οι φοιτητές του ΑΠΘ για το περιστατικό με την καθηγήτρια

Σε μια απλή κινητοποίηση επαναλαμβάνουν πως προχώρησαν οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους οποίους υπήρξε καταγγελία από καθηγήτρια ότι την κρατούσαν όμηρο στο γραφείο της επί δύο ώρες καθώς είχε «κόψει» στο μάθημα των 25% των φοιτητών μετά την τελευταία εξέτασή τους.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «ο τρόπος που μας παρουσιάζουν οι καθηγητές είναι προσπάθεια να σβήσουν οποιαδήποτε φωνή διαφωνίας».

Όπως λένε, έκαναν «μαζική κινητοποίηση που αφορούσε το αίτημα του Συλλόγου, ώστε να γίνει αναβαθμολόγηση των γραπτών στη Φεμινιστική Ψυχολογία με την αφαίρεση της αρνητικής βαθμολόγησης την οποία αποφάσισε τελευταία στιγμή να επιβάλει η καθηγήτρια ανακοινώνοντάς την στη στιγμή της εξέτασης».

Και συνεχίζουν: «αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των φοιτητών του μαθήματος- οι περισσότεροι τελειόφοιτοι- χρωστούν μόνο το συγκεκριμένο μάθημα πλέον, κάτι που καθυστερεί την έγκαιρη λήψη του πτυχίου τους, με αυτονόητες επιπτώσεις τα παραπάνω νοίκια που πρέπει να πληρώνουν και την καθυστέρηση από τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία».

Οι φοιτητές καλούν σε κινητοποίηση στο μάθημα της προέδρου του τμήματος.

Η αντίδραση του πρύτανη

Τα όσα συνέβησαν στις αίθουσες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε καθηγήτρια και φοιτητές, περιέγραψε ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.

Το επεισόδιο με την «ομηρία» καθηγήτριας από φοιτητές που είχαν κοπεί στο μάθημά της έχει λάβει διαστάσεις. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κάνει λόγο για ένα αηδιαστικό γεγονός και για μια μειοψηφία που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια.

«Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Ήταν ένα γεγονός πραγματικά αηδιαστικό, ένα γεγονός έξω από κάθε λογική» τόνισε ο Πρύτανης και συνέχισε:

«Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της. Ποια είναι η δουλειά της; μετά το τέλος της των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς και δεν το έκανε».

«Αυτές οι τραμπούκικες λογικές έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους»

Όπως είπε ο Πρύτανης, η καθηγήτρια έχει και τη στήριξη του τμήματος της. «Όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις και νομίζω ολοκληρώνεται. Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν» είπε και προειδοποίησε:

«Πρέπει να ξέρουν πως ο νόμος 4957/22 που ψηφίστηκε μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παρέμβουμε και θα το κάνουμε. Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές. Η καθηγήτρια είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση».

Μάλιστα, σχολίασε το γεγονός ότι τέτοια περιστατικά στο ΑΠΘ δεν είναι μεμονωμένα, αναφέροντας ότι «όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό, τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτή τη μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία η οποία σέβεται τους όρους του διαλόγου, είναι καλοδεχούμενη με όποιο αίτημα».

Πηγή: newsbreak

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares