Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ιταλία:H ενημέρωση του πρωθυπουργού Nτράγκι στη Βουλή σχετικά με την Ουκρανία

H ενημέρωση του πρωθυπουργού Nτράγκι στη Βουλή σχετικά με την Ουκρανία, αφενός κλείνει τη διαμάχη όσων έχουν εγείρει αμφιβολίες για την ιταλική θέση και αφετέρου προσφέρει το όραμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεταρρυθμίζεις εξαιτίας της κρίσης με τη Μόσχα.

Μια Ουκρανία σταθερά στην ΕΕ που θα πρέπει να υποστηριχθεί .Το μήνυμα που στέλνει ο Μάριο Ντράγκι στο ιταλικό κοινοβούλιο είναι ένα μανιφέστο για τη νέα ΕΕ και όχι απλώς μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση. Αφενός εξαφανίζει για άλλη μια φορά τις αμφιβολίες για υπερβολική κλίση προς τις ΗΠΑ και αφετέρου ικανοποιεί όσους ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό να εξηγεί τις ιταλικές αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία. Και έτσι έγινε.

Πρώτα από όλα ο Ντράγκι υπενθύμισε εκ νέου ότι η Ρώμη θα κινηθεί παράλληλα με τους εταίρους του Ατλαντικού συνασπισμού αλλά θα είναι το Κίεβο και όχι άλλοι που θα αποφασίσει τελικά ποια ειρήνη θα αποδεχτεί.

Επίσης γι’ αυτόν τον λόγο ο Ντράγκι θα συναντήσει τον Ιούλιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μαζί με τον Βίκτορ Ορμπάν βάζει εμπόδια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δίνοντας βάρος σε παράλληλους αγώνες, που θα παιχτούν στο τραπέζι της Μέσης Ανατολής, και στις στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος, ειδικά απευθυνόμενος σε όσους εξακολουθούσαν να έχουν αμφιβολίες για την ιταλική αντίδραση: «Η ιταλική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ είναι 2.500 στρατιώτες και μεσοπρόθεσμα είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία με 250 και 750 αντίστοιχα. Με τη δράση των συμμάχων μας αξιολογούμε τη στήριξη στη Ρουμανία για τη θαλάσσια αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στη Σλοβακία την αντιαεροπορική άμυνα».

Φαίνεται όπως ότι είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί να σχεδιαστεί η φάση μετά τη σύγκρουση, όπως παρατήρησε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του στο Στρασβούργο. Ο Ματέο Σαλβίνι βέβαια ρίχνει καπνό στα μάτια της πλειοψηφίας όταν λέει ότι δεν θα υποστηρίξει την αποστολή άλλων όπλων και ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με τη μέθοδο Ερντογάν.

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη zougla.gr

Shares