Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιταλία: Το δυστοπικό «Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Μπολόνια. Είναι η πρώτη εφαρμογή αυτής της φρίκης στην Ευρώπη

Τα «Agile Nations» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε δράση.

Μετά τη πλήρη εφαρμογή αυτής της φρίκης στη Κίνα, ήρθε η σειρά της Ευρώπης. Πρώτη στη λίστα η Ιταλία…

Το έχουμε πει ξανά, στο κοντινό μέλλον η εκάστοτε κυβέρνηση θα μετρά τη συμπεριφορά των ανθρώπων προκειμένου να αποφασίσει ποιες υπηρεσίες δικαιούνται…Αν η κοινωνική σας πιστοληπτική ικανότητα μειωθεί, δεν θα μπορείτε να δανειστείτε χρήματα, να αγοράσετε σπίτι ή να αγοράσετε αγαθά…

Ίσως έχετε ακούσει για μια νέα ψηφιακή δημοτική εφαρμογή που αρχίζει να λειτουργεί στη Μπολόνια της Ιταλίας. Αυτή λοιπόν η προσπάθεια θα περιλαμβάνει ένα «κοινωνικό πιστωτικό σκορ» για κάθε πολίτη. Φυσικά, αυτή τη στιγμή αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμα στη φάση του «φεγγαριού του μέλιτος», που σημαίνει ότι καθώς τώρα ξεκινά, δεν είναι υποχρεωτική και δεν συνοδεύεται από τιμωρητικά μέτρα (όχι ακόμα) αλλά από ειδικά κίνητρα για «ενάρετες» πράξεις όπως π.χ. χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή μη υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει παρομοιαστεί με το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2022, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή «έξυπνου πορτοφολιού πολιτών» για κινητά τηλέφωνα.

«Τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουμε με ένα πιλοτικό έργο για την πόλη: στο κέντρο βρίσκεται ο ενάρετος πολίτης, αυτός που, για παράδειγμα, διαχωρίζει καλά τα απόβλητα ή δεν σπαταλά ενέργεια, ή χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν λαμβάνει πρόστιμα, ή ενεργά χρησιμοποιεί την κάρτα καλωσορίσματος της Μπολόνια», ανακοίνωσε ο Massimo Bugani, σύμβουλος για την ψηφιακή ατζέντα της πόλης και την πολιτική χρήση δεδομένων, σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Ο δήμος θα δώσει σε αυτούς τους πολίτες μια βαθμολογία ως μέρος ενός συστήματος ανταμοιβής με οικονομικά οφέλη σε μεμονωμένους χρήστες», εξήγησε ο Bugani.

Μερικά από τα άρθρα που έχω διαβάσει για αυτό το εγχείρημα λένε ότι αυτό το σύστημα είναι το πρώτο σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Ευρώπη.

Αλλά σύμφωνα με το παραπάνω ιταλικό ειδησεογραφικό μέσο, ​​είναι ήδη σε πειραματική χρήση στη Ρώμη.

Εδώ είναι μια «όμορφη» ανακοίνωση από τον περασμένο μήνα από την Salesforce:

«Η Salesforce, ο παγκόσμιος ηγέτης στο CRM, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Δήμος της Ρώμης επέλεξε τη Salesforce για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ολοκληρωμένης διαχείρισης σχέσεων με τους πολίτες…

Η μόχλευση του Salesforce Service Cloud και του Marketing Cloud θα προσφέρει δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης παντός καναλιού, απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών και θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται γρηγορότερα μέσω chatbot που υποστηρίζονται από AI.

Η κυκλοφορία της πλατφόρμας MyRhome είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία του Δήμου προς τη δημιουργία μιας «έξυπνης πόλης» — ενός οικοσυστήματος από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εξυπηρετούν τους πολίτες όπου κι αν βρίσκονται.»

«Τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο ότι πολλές υπηρεσίες θα στραφούν στην ψηφιακή Ιταλία, εδώ έχουμε ένα φιλόδοξο έργο που κινείται από γερές βάσεις», ισχυρίζεται ο σύμβουλος για την ψηφιακή ατζέντα Massimo Bugani.

«Θα προσφέρουμε στους πολίτες υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους – λέει ο δήμαρχος – και αυτό θα μας επιτρέψει να εξατομικεύσουμε την εμπειρία τους. Οι άνθρωποι θα μπορούν να βρίσκουν όλα όσα θα κάνει η διοίκηση στα κινητά τηλέφωνα ή στους υπολογιστές τους».

«Το πορτοφόλι του ενάρετου πολίτη», εξηγεί ο Bugani, ο οποίος είχε εργαστεί στο έργο με τη διοίκηση Raggi (στη Ρώμη σήμερα η πλατφόρμα είναι ενεργή στην πειραματική φάση). Η ιδέα μοιάζει με τον μηχανισμό της «συλλογής πόντων σούπερ μάρκετ», όπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος. «Οι πολίτες θα αναγνωρίζονται αν διαχωρίζουν τα απορρίμματα, αν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν διαχειρίζονται σωστά την ενέργεια, αν δεν επιβάλλουν κυρώσεις από τη δημοτική αρχή, αν δραστηριοποιούνται με την Κάρτα Πολιτισμού» . Ενάρετη συμπεριφορά που θα αντιστοιχεί σε μια βαθμολογία που θα μπορούν στη συνέχεια να «δαπανήσουν» οι Μπολονέζοι σε βραβεία που ορίζονται: «Εκπτώσεις Tper, Hera, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ο.κ.».

Η δοκιμή της εφαρμογής μετά το καλοκαίρι

Το έργο του πορτοφολιού πολιτών θα ξεκινήσει σε πειραματική βάση μετά το καλοκαίρι, αλλά το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της αντίστασης που θα μπορούσε να συναντήσει στους πολίτες παραμένει. «Προφανώς κανείς δεν θα αναγκαστεί να συμμετάσχει, όποιος θέλει να δώσει τη συγκατάθεσή του κατεβάζοντας και χρησιμοποιώντας ειδική εφαρμογή , πιστεύω ότι θα συμμετάσχουν πολλοί», στοιχηματίζει ο δημοτικός σύμβουλος πενταστελλάτο, ο οποίος έχει στόχο να διευρύνει τα πλεονεκτήματα για τους ενάρετους πολίτες όσο πιθανό: «Θέλουμε να καταλάβουν ότι δεν είναι» χαμένοι «αλλά ότι η συμπεριφορά τους ανταμείβεται».

Το 2020, επτά χώρες, σε συνεργασία με το WEF, υπέγραψαν συμφωνία για να γίνουν «Agile Nations». Η Ιταλία είναι ένα από αυτά. Άλλες χώρες είναι ο Καναδάς, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Και φυσικά, η «ευκίνητη διακυβέρνηση» είναι ένα σημαντικό μέρος του πλαισίου διακυβέρνησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επομένως όλα συνδέονται.

Τώρα, θεωρητικά, όλη αυτή η ευέλικτη διακυβέρνηση μπορεί να ακούγεται αθώα, αλλά στην πράξη σίγουρα αντιπροσωπεύει έναν κόσμο στον οποίοοι «διαφανείς» πολίτες θα ζουν σε ένα παροιμιώδες πανοπτικό κόσμο, που θα παρακολουθείται από την τεχνολογία και μόνο οι δισεκατομμυριούχοι θα απολαμβάνουν την παραδοσιακή ιδιωτική ζωή και τις μεγάλες περιουσίες τους στην εξοχή μακρυά από την τεχνολογική τυραννία.

Στο δρόμο που χάραξε η Κίνα

Η Κίνα έχει δείξει το δρόμο του απόλυτου ελέγχου επειδή το κινεζικό σύστημα είναι αδίστακτα πιο αποτελεσματικό από οτιδήποτε παρόμοιο έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Δύση. Η κινεζική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο έλεγχο των πάντων και οι άνθρωποι δεν έχουν στην πραγματικότητα κανέναν έλεγχο σε καμία τους κίνηση.

Το Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης στη Κίνα λειτουργεί πολύ εύκολα. Όλοι ξεκινούν με πολλούς πόντους στο προσωπικό τους ψηφιακό «πορτοφόλι». Μια έξυπνη εφαρμογή σε κάθε τηλέφωνο μετράει τη συμπεριφορά των πολιτών και βοηθά τις αρχές να αποφασίσουν αν είσαι καλός πολίτης ή όχι.

Υπάρχουν, φυσικά, βιντεοκάμερες παντού που παρακολουθούν για να δουν αν οι κινέζοι πολίτες διασχίζουν το δρόμο σε λάθος στιγμή, αν καπνίζουν δημόσια, αν πετούν σκουπίδια ή αν κάνουν οτιδήποτε θεωρείται αντικοινωνικό ή ακατάλληλο.

Η Κίνα έχει μία κάμερα για κάθε δύο ανθρώπους οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να ξεχωρίσει ένα άτομο από ένα πλήθος ποδοσφαιριστών σε μηδαμινό χρόνο.

Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι σε λίγο και στην Ευρώπη οι υπολογιστές των σούπερ μάρκετ θα παρακολουθούν για να δουν πόσα ξοδεύετε σε αλκοόλ, τσιγάρα, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Θα χάνετε πόντους αν ξοδεύετε πολλά σε λάθος είδη τροφίμων.

Οι τοπικές αρχές θα καταμετρούν το κατά πόσον ανταποκρίνεστε στην ανακύκλωση και οι κάμερες στους κάδους απορριμμάτων θα μεταφέρουν στους υπολογιστές πόσα τρόφιμα πετάξατε και θα ειδοποιούν για το πόσες περιττές συσκευασίες έπρεπε να πετάξετε. Η ψηφιακή τυραννία έθεσε τις βάσεις της μέσω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, σκεφτείτε πόσα βήματα «προόδου» έγιναν αυτά τα 12 χρόνια στον τεχνολογικό-ψηφιακό τομέα, τα οποία δυστυχώς θα μετατραπούν σε ψηφιακά δεσμά για όλους…αργά ή γρήγορα…

https://twitter.com/i/status/1577700644898611200

ellinikiafipnisis.blogspot.com
Shares