Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ιταλία: Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας εξετάζουν εκλογικές συμμαχίες

Ιταλία: Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας εξετάζουν εκλογικές συμμαχίες

Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας σταθμίζουν πιθανές συμμαχίες για τις εθνικές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβριο και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για τη σύνθεση τυχόν νέων συνασπισμών, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Enrico Letta σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica που δημοσιεύθηκε σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκράτες, ή PD, έρχονται δεύτεροι μετά το δεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι. Οι δεξιοί αποτελούν ήδη μέρος ενός ευρύτερου εκλογικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Λέτα αναμένεται να σταθμίσει τη σύνδεση με ορισμένα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα για να σχηματίσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε να νικήσει το μπλοκ υπό την ηγεσία της Μελόνι. Ο επικεφαλής του PD, ο οποίος διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός, δήλωσε στο Bloomberg News στις 21 Ιουλίου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη δύναμη του κόμματός του, καθώς αναμένει ότι οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν τελικά να τιμωρήσουν τους πολιτικούς που γύρισαν την πλάτη στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κόμματα του συνασπισμού του – η Forza Italia και η Λέγκα από την κεντροδεξιά, καθώς και το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων – απέσυραν την υποστήριξή τους.

“Μιλάμε για φασισμό”

Ένας συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα του Μελόνι, του οποίου οι ρίζες ανάγονται στο μεταφασιστικό κίνημα της Ιταλίας, πρόκειται να κάνει εκστρατεία με ένα μείγμα δημοσιονομικής γενναιοδωρίας και εθνικιστικών πολιτικών, προκαλώντας ενδεχομένως αναστάτωση στις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους. Και ενώ ο Μελόνι επέμεινε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα το Σάββατο ότι η Δεξιά δεν αποτελεί απειλή, ο Λέτα προειδοποίησε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας θα θέσει σε κίνδυνο πολλά από τα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς αν η Ιταλία θα διακινδύνευε την κατάργηση των δικαιωμάτων στην άμβλωση υπό μια κυβέρνηση Μελόνι, ο Λέτα είπε ότι “το κλίμα είναι αυτό”, αν και εξέφρασε την πίστη του στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Μια δεξιά κυβέρνηση θα ωθούσε τουλάχιστον τους νέους να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο Letta στη la Repubblica.

Όταν ρωτήθηκε αν η κληρονομιά των Αδελφών της Ιταλίας θα αποτελούσε προεκλογικό θέμα, ο Letta είπε: “Σίγουρα θα μπορούσα να μιλήσω για τον φασισμό”, αν και είπε ότι η εκστρατεία της ομάδας του θα αφορά κυρίως τα κύρια ζητήματα.

Ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει εικασίες για το αν ο Λέτα θα επιδιώξει να αναβιώσει μια συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια, των οποίων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο επικεφαλής του PD απέκλεισε οποιαδήποτε νέα σύνδεση, απαντώντας με ένα απλό “Όχι” όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα του Κόντε θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συμμαχίας.

Ο Letta δεν απέκλεισε συμμαχίες με πρώην υπουργούς του Forza Italia, αφού αρκετοί από αυτούς εγκατέλειψαν το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρόλο του στην απομάκρυνση του Draghi, και δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Luigi Di Maio – έναν πρώην ηγέτη των Πέντε Αστέρων που έκτοτε έχει έρθει σε ρήξη με το κόμμα.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών ήταν λιγότερο ενθουσιώδης για μια πιθανή σύνδεση με τον Matteo Renzi, έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του PD, ο οποίος τώρα ηγείται ενός μικρότερου κόμματος. “Θα μιλήσουμε με όλους”, δήλωσε ο Λέτα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares