Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Ιταλία: Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών

Διεξάγεται σήμερα Κυριακή 26 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε 65 πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας.

Συνολικά, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 2 εκατομμύρια πολίτες. Οι πιο μεγάλες πόλεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι το Καταντζάρο της Καλαβρίας, η Βερόνα, η Πάρμα, η Αλεσάντρια και το Κόμο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρουσιάζει η περίπτωση της Βερόνα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρόμα Νταμιάνο Τομάζι -ο οποίος υποστηρίζεται από την κεντροαριστερά- «μονομαχεί» με τον κεντροδεξιό νυν δήμαρχο Φεντερίκο Σμποαρίνα.

Αίσθηση προκάλεσε έκκληση του καθολικού επισκόπου της πόλης, Τζουζέπε Τζέντι, προς τους ψηφοφόρους, να μην στηρίξουν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ των διεκδικήσεων των ομοφυλόφιλων. Μεταξύ των άλλων, απλοί καθολικοί ιερείς θέλησαν να απαντήσουν ότι δεν θεωρούν πως είναι αρμοδιότητα των κληρικών να υποδεικνύουν ποιόν πρέπει να επιλέγουν οι εκλογείς ως δήμαρχο της πόλης τους.

 

Δημοτικές εκλογές σε 978 πόλεις
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουνίου διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην Ιταλία για την ανάδειξη νέων δημοτικών συμβουλίων σε 978 πόλεις. Την ίδια ώρα, οι πολίτες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη Δικαιοσύνη, μέσω δημοψηφισμάτων.

Παράλληλα, πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες είχαν το δικαίωμα να απαντήσουν στα ερωτήματα πέντε δημοψηφισμάτων.

Πιο αναλυτικά, με τα ερωτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα, οι Ιταλοί όφειλαν να αποφασίσουν μεταξύ άλλων, εάν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα (από μαφιόζικη δράση μέχρι τρομοκρατία), αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της προφυλάκισης και να απαγορευθεί στους δικαστές να μπορούν να αλλάζουν αρμοδιότητες και να μεταπηδούν στον ρόλο του εισαγγελέα.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares