Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τους λιανοπωλητές για να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους στα βασικά είδη, καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται με ταχέως αυξανόμενες τιμές των τροφίμων


Περισσότερο από το αναμενόμενο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλάι τον Φεβρουάριο, διατηρώντας την πίεση στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη Γαλλία στην Ιστορία της ευρωζώνης. Η στατιστική υπηρεσία Insee είχε αρχικά αναφέρει αύξηση 7,2%.

Ενώ η αναθεώρηση είναι μικρή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν την τάση εξαιρετικά στενά καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η ΕΚΤ πρόκειται να υλοποιήσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά οι μετέπειτα κινήσεις της είναι λιγότερο σίγουρες, πολύ περισσότερο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός έχει γίνει μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς συμπίπτει με την προσπάθειά του να προωθήσει μια αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.

Η στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε στην έκθεσή της σήμερα Τετάρτη ότι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά ήταν οι κύριοι συντελεστές στις αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκαν. Το μέτρο του δομικού πληθωρισμού – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και το οποίο παρακολουθούν στενά οι κεντρικοί τραπεζίτες – έφτασε στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 5,6% τον Ιανουάριο.

Πηγή: newmoney.gr

Shares