Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ιστορικό “ΟΧΙ” Ινδίας σε ΗΠΑ-ΕΕ για Ρωσία-Κίνα: “Τα δικά σας προβλήματα δεν είναι και δικά μου- Ξεχάστε τη νοοτροπία αυτή”- Bίντεο με δηλώσεις

“O κόσμος δεν μπορεί να είναι ευρω-κεντρικός”

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Ηχηρό “ΟΧΙ” με βαρύτατες γεωπολιτικές προεκτάσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Jaishankar, καθώς αρνήθηκε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας αλλά και μελλοντικά στον πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Ο  Ινδός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Forum Globesec 22 στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ήταν αφοπλιστικά καταιγιστικός κατά του δημοσιογράφου και κατ΄επέκταση εναντίον ΗΠΑ-ΕΕ-Δύσης.

Μίλησε σαν παγκόσμια δύναμη. Και γιατί άλλωστε να ταχθεί εναντίον της Ρωσίας; Πρόσφατα ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε  ότι Ινδία και Ρωσία θα προχωρήσουν σε swap συναλλάγματος για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν το μεταξύ τους εμπόριο σε ρούβλια και ρουπίες, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία.

Πετρέλαιο, εξοπλιστικά όλα προχωρούν κανονικά παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η στάση του Ινδού ΥΠΕΞ δείχνει πάντως ότι αν ζορίσει ακόμη περισσότερο η κατάσταση στον Ειρηνικό, το Νέο Δελχί θα εξέλθει από την Συμμαχία QUAD. Δεν θα εμπλακεί περαιτέρω κατά του Πεκίνου.

“Η Ευρώπη να φύγει από την νοοτροπία της”

Η Ινδία δήλωσε ότι θα αγνοήσει τις εντολές της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία, αφού ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι προβλήματα του κόσμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar ζήτησε από τα ευρωπαϊκά έθνη να ξεφύγουν από τη νοοτροπία ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα είναι προβλήματα του κόσμου, και τα προβλήματα του κόσμου δεν είναι προβλήματα της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση σε ποια πλευρά θα βρίσκεται η Ινδία σε έναν μελλοντικό διπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Jaishankar είπε:

“O κόσμος δεν μπορεί να είναι ευρω-κεντρικός όπως ήταν στο παρελθόν. Koιτάξτε δεν νομίζω ότι είμαι αναποφάσιστος επειδή δεν συμφωνώ μαζί σας”.

“Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι δικά μου”
Ολόκληρος ο διάλογος έχει ως εξής:

Ερώτηση: Ένας από τους πιο σημαντικούς γεωπολιτικούς αναλυτές της Wall Street μου έστειλε αυτή την ερώτηση για εσάς. Και η ερώτηση είναι απλή:

Αν και όταν έρθει η στιγμή, όχι σήμερα, όχι αύριο αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, κάτι το οποίο πιστεύει πως θα συμβεί σίγουρα, η Ινδία θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ ή την Κίνα;

Aυτή θα είναι μια καθοριστική στιγμή που μοιάζει με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα με την Ρωσία.

Απάντηση: «Ξέρετε γιατί ήθελα να σας διακόψω. Αντιδρώ στην προηγούμενη παρατήρηση

Κάποτε η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τη νοοτροπία ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι τα προβλήματα του κόσμου… Δεν δέχομαι ότι πρέπει να συμμετάσχω σε αυτόν ή τον άξονα.

Αν είναι για εσάς είναι δικό σας, αν είναι για μένα, είναι δικό μου πρόβλημα.

Αυτό είναι… και βλέπω αντανακλάσεις αυτού.

Υπάρχει μια σύνδεση σήμερα μεταξύ Κίνας και Ινδίας, και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία.

Ελάτε παιδιά. Με την Κίνα και την Ινδία συνέβησαν πράγματα πολύ πριν συμβεί οτιδήποτε στην Ουκρανία.

Αυτό το βλέπω ειλικρινά, ως ένα καθόλου έξυπνο επιχείρημα. Ένα αυτοεξυπηρετούμενο επιχείρημα.

Και αυτό ότι η “Υψηλή σου Στρατηγική” έχει να κάνει με το πώς θα επιλέξεις”

Θα κάνω ότι πρέπει να κάνω” πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας

Τον διακόπτει η δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, πάντα θα υπάρχουν δύο άξονες. Έχουμε την Δύση και έχουμε την Κίνα. Πού ταιριάζει η Ινδία σε αυτό;

“Αυτό είναι δικό σας κατασκεύασμα”

Aπάντηση: Όχι με συγχωρείτε, εδώ ακριβώς διαφωνώ.

Αυτό είναι το κατασκεύασμα που προσπαθείτε να μου επιβάλετε και δεν το αποδέχομαι. Νομίζετε ότι είναι απαραίτητο να ενταχθώ σε αυτόν τον άξονα ή όχι και αν δεν ενταχθώ σε αυτόν πρέπει να είμαι με άλλους, δεν το δέχομαι», είπε.

Η Ινδία έχει το ένα πέμπτο του πληθυσμού του κόσμου και είναι η πέμπτη ή έκτη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

Νομίζω ότι δικαιούμαι να έχω τη δική μου πλευρά, δικαιούμαι να ζυγίζω το συμφέρον μου, να κάνω τις δικές μου επιλογές και οι επιλογές μου δεν θα είναι κυνικές και συναλλακτικές. Αλλά θα είναι μια ισορροπία των αξιών μου και των συμφερόντων μου” είπε ο Ινδός ΥΠΕΞ , προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αδιαφορεί για τα συμφέροντά της.

Δείτε τα βίντεο με τις δηλώσεις

warnews247.gr
Shares