Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021

Ιστορική συμφωνία στην Λιβύη – Δύσκολη η θέση Ερντογάν

Λιβύη πόλεμος: Ιστορικό επίτευγμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα. Δυσκολεύουν οι ελπίδες του Ερντογάν να κατανικήσει τον Χάφταρ και να φτάσει στα πετρέλαια. 

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Τα πετρέλαια του.. Χάφταρ

Ένας από τους λόγους που η Τουρκία βοηθούσε την πλευρά Σάρατζ ήταν ότι οι πετρελαιοπηγές της Λιβύης βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχει η πλευρά του Στρατηγού Σάρατζ. Ο Ταγιπ Ερντογαν προσδοκούσε με την ήττα του Χάφταρ να βάλει χέρι στα πλούσια κοιτάσματα στα ανατολικά της χώρας, κάτι που μετά την συμφωνία θα είναι δύσκολο να έχει τον πρώτο λόγο. Τα έσοδα από τα πετρέλαια θα ήταν και αρκετά για να καλύψει οικονομικά την εκστρατεία και τα όπλα που έχει πουλήσει μέχρι στιγμής στην πλευρά Σάρατζ. Φυσικά δεν είναι η απόλυτη καταστροφή για την Τουρκία, καθώς 10 δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά της Λιβύης έχουν δοθεί από τον Σάρατζ σε Τουρκικές Τράπεζες, αλλά δεν παύει να είναι απώλεια.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares