Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιστορική μείωση πληθυσμού στην Κίνα το 2022 – Πτώση ρεκόρ έξι δεκαετιών!

Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων πέρυσι

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, γνώρισε αρνητική ανάπτυξη το 2022, μια ιστορική μείωση πληθυσμού σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, σύμφωνα με εθνικά στοιχεία.

Ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά 850.000 πέρυσι, ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) σε δήλωσή του.

«Μέχρι το τέλος του 2022, ο εθνικός πληθυσμός ήταν 1.411,75 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού 31 επαρχιών, αυτόνομων περιοχών, δήμων και στρατιωτικών), μια μείωση κατά 0,85 εκατομμύρια σε σχέση με το τέλος του 2021», ανέφερε η δήλωση της NBS.

Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της Ταϊβάν, καθώς και αλλοδαπούς που ζουν στις 31 επαρχίες, αυτόνομες περιοχές και δήμους.

Ανέφερε ότι υπήρξαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, με ποσοστό γεννήσεων 6,77 ανά χίλιες.

πηγή γραφήματος: anadolu

«Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ, καθώς το κύριο ζήτημα είναι εάν ο πληθυσμός, η δημογραφική δομή και το βιομηχανικό σύστημα είναι συμβατά», είπε ο διευθυντής του NBS, Kang Yi, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πληθυσμός της Κίνας θα συνεχίσει να μειώνεται.

«Η τάση θα συνεχιστεί», ανέφερε. «Η συνολική προσφορά εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο συνολικός πληθυσμός μειώνεται και το δημογραφικό μέρισμα έχει φύγει», ανέφερε στη Shanghai Daily ο Kang.

«Η μείωση του πληθυσμού της Κίνας το 2022 προκλήθηκε κυρίως από τη μείωση των νέων γεννήσεων που σχετιζόταν με τη μείωση των προθέσεων γονιμότητας, την καθυστέρηση στον γάμο και τον τοκετό και τη μείωση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία», είπε.

Σηματοδοτεί «την πρώτη φορά από το 1950 που οι νέες γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από τα 10 εκατομμύρια και το τρίτο έτος το ποσοστό γεννήσεων της χώρας έχει πέσει κάτω από το 1%,» ανέφερε η κινεζική εφημερίδα Global Times.

Η Κίνα είδε ότι το εθνικό ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε στις 6,77 γεννήσεις για κάθε 1.000 άτομα πέρυσι – χαμηλό ρεκόρ και μειωμένο από 7,52 το 2021. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1949.

Τα στοιχεία της NBS δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων πέρυσι, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού πληθυσμού από 1,4126 δισεκατομμύρια το 2021 σε 1,4118 δισεκατομμύρια πέρυσι.

Πέρυσι, το ποσοστό θνησιμότητας καταγράφηκε σε 7,37 τοις χιλίοις, με αποτέλεσμα εθνικό ρυθμό αύξησης αρνητικό 0,6 ανά χίλια άτομα.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι 9,56 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρυσι, μείωση 9,98% από 10,62 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

newsbreak.gr
Shares