Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης: Ανακοίνωσαν τη συμφωνία για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολεμικής Αεροπορίας (Βίντεο)

israeli_fighters_isaf_lbit αναλαμβάνει την εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας Alenia Aermacchi M-346 Master / LAVI
[adrotate group="4"]
Alenia Aermacchi M-346 Master / LAVI

Ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης: Ισραηλινό ΥΠΑΜ και ELBIT Systems ανακοίνωσαν τη συμφωνία για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολεμικής Αεροπορίας

Με διθυραμβικές ανακοινώσεις και σχετικές ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η εταιρία Elbit Systems, προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα!

Στη συμφωνία που θα υπογράψουν τα υπουργεία Άμυνας των δυο χωρών, συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια 10 αεροσκαφών τύπου M-346 (Lavi, όπως διευκρινίζεται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας) της Leonardo, καθώς επίσης και η συντήρηση των T-6 Texan II που διαθέτει η Ελλάδα, μαζί με την παροχή εξοιμοιωτών (simulators) πτήσης. Το ύψος της σύμβασης προσδιορίζεται στο 1,68 δισ. δολάρια (περίπου 1,375 δισ. ευρώ), ενώ η διακρατική σύμβαση θα έχει περίοδο ισχύος 20 ετών.

Τη συμφωνία σχολίασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ: Αυτή η συμφωνία αντανακλά τις εξαιρετικές και -παράλληλα- αναπτυσσόμενες σχέσεις με την Ελλάδα! Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δυο χώρες και θα προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και εξέφρασα την εκτίμηση για την προσωπική του ανάμιξη στο να προχωρήσει το πρόγραμμα! Σχολίασα επίσης την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ σημείωσα την προσδοκία για την περεταίρω εμβάθυνσή τους!

Στην ανακοίνωση της εταιρίας Elbit αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες. Η έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα, όπως αναφέρεται επίσης, επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δυο μέρη για την τελική κατάρτιση και υπογραφή της σύμβασης.

Σύντομα θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Elbit και την SIBAT που είναι η αρμόδια διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για τη διεθνή αμυντική συνεργασία για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Θα ακολουθηθεί το πρότυπο του αντίστοιχου εκπαιδευτικού κέντρου της ισραηλινής Αεροπορίας (IAF: Israel Air Force).

Όσον αφορά τα T-6, η ισραηλινή πλευρά θα παρέχει στην ελληνική τα απάρτια (“κιτ”) αναβάθμισης και επαναφοράς σε πτητική κατάσταση. Από τον τρόπο διατύπωσης εκτιμάται ότι τις εργασίες θα εκτελέσουν οι τεχνικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βοήθεια ασφαλώς όπου απαιτηθεί από τους τεχνικούς της Elbit.

https://twitter.com/Israel_MOD/status/1346355409108557824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346355409108557824%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.defence-point.gr%2Fnews%2Fisrailino-ypam-kai-elbit-systems-anakoinosan-ti-symfonia-gia-to-ekpaideytiko-kentro-tis-aeroporias

Την εξέλιξη σχολίασε όμως και ο επικεφαλής της ισραηλινής SIBAT, Ταξίαρχος εν αποστρατεία Γιάιρ Κουλάς (Yair Kulas): Η έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα αποτελεί ιστορικό βήμα στην περεταίρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Δεν πρόκειται απλά για μια εξαγωγική αμυντική συμφωνία, αλλά μια εταιρική σχέση διαρκείας 20 ετών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό υπουργείο Άμυνας για την εμπιστοσύνη και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού καθήκοντος στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και την εξαιρετική μας αμυντική βιομηχανία!

Εν κατακλείδι, δηλώσεις για τη συμφωνία έκανε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ebit Systems Bezhalel (Butzi) Machlis: Αποτελεί τιμή για εμάς η επιλογή να παρέχουμε μια τόσο σημαντική ικανότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει στην κατεύθυνση της περεταίρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην στο Ισραήλ και την Ελλάδα.

Η επιλογή μας πιστοποιεί την ηγετική θέση μας στον τομέα της εκπαίδευσης, παρέχοντας δοκιμασμένη τεχνογνωσία και αποδεδειγμένης αξίας τεχνολογίες, που βελτιώνουν τις ετοιμότητες, ενώ περιορίζουν το κόστος.

Η Elbit Systems δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ανάρτηση της είδησης στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, η ανάρτησή της που αναφέρεται γενικά στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης μοιάζει… εισαγωγική και είναι περισσότερο από εύγλωττη!

Shares