Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ισπανία: Η Ρωσία ξεπέρασε την Αλγερία και έγινε ο #2 προμηθευτής φυσικού αερίου

Η Ρωσία πήρε τη θέση της Αλγερίας ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ισπανίας τον Ιούνιο, αφού οι ροές από τη βορειοαφρικανική χώρα μειώθηκαν εν μέσω διπλωματικής διαμάχης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν σε 8.752 γιγαβατώρες τον Ιούνιο, υπερδιπλασιάζοντας τις εισαγωγές από τον Μάιο και αντιστοιχώντας στο 24% της συνολικής ζήτησης της Ισπανίας, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Enagas SA. Οι παραδόσεις από την Αλγερία μειώθηκαν στις 7.763 γιγαβατώρες από 9.094 γιγαβατώρες τον Μάιο, περίπου στο μισό του Ιουνίου 2021 και αντιστοιχούν πλέον στο 22% της ζήτησης. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, με μερίδιο 30%.

 

Η μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Αλγερία, ιστορικά ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας, έρχεται ύστερα από μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών μετά την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να υποστηρίξει το Μαρόκο σε μια διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα. Ενώ αυτό έχει αυξήσει την έκθεση της Ισπανίας στις γεωπολιτικές εντάσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μερίδιο των εισαγωγών που προέρχεται από τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από ό,τι για ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον περασμένο μήνα άρχισε να ρέει φυσικό αέριο από την Ισπανία προς το Μαρόκο μέσω του αγωγού Maghreb–Europe, μια σύνδεση που συνήθως έστελνε καύσιμα προς την αντίθετη κατεύθυνση και την οποία η Αλγερία διέκοψε πέρυσι. Η Αλγερία έχει δηλώσει ότι το αέριο που στέλνει στην Ισπανία μέσω άλλου αγωγού δεν μπορεί να επανεξαχθεί στο Μαρόκο.

Η Ισπανία συνεχίζει επίσης να βασίζεται περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο τον Ιούνιο αντιπροσώπευε σχεδόν το 77% των εισαγωγών φυσικού αερίου, μια αύξηση 29 ποσοστιαίων μονάδων από τον ίδιο μήνα του 2021. Ενώ το αλγερινό φυσικό αέριο αποστέλλεται στην Ισπανία κυρίως μέσω αγωγού, με το LNG να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος, οι ρωσικές προμήθειες είναι όλες σε LNG.

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares