Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ισοπαλία… στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

 

Στο κενό έπεσε για ακόμη μία συνεδρίαση η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 870 μονάδων, τα οποία έβαλαν στοπ για πέμπτη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά από μία συνεδρίαση μοιρασμένων προσήμων.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 859,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 871,95 μονάδων (+1,38%) και 857,62 μονάδων (-0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,64 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,45 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,37 εκατ. τεμάχια.

Ισοπαλία... στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%, στις 2.066,34 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.399,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,44% στις 560,83 μονάδες.

Αν και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πλησίον των 872 μονάδων, μετά τις 12:00 το κλίμα άλλαξε, οι πιέσεις σε μερίδα μετοχών αυξήθηκαν και ο Γενικός Δείκτης πάλευε για το πρόσημο του. Μάλιστα, το ταμπλό ήταν σχεδόν μοιρασμένο, με τον ΟΤΕ και την Coca Cola να ηγούνται της διελκυστίνδας.

Έτσι για ακόμη μία φορά επαναλήφθηκε το μοτίβο από τα μέσα Απριλίου, το οποίο έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις ανοδικές αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί. Αυτή τη φορά τεχνικά διασώθηκε το επίπεδο των 843 μονάδων, που αν είχε διασπαστεί θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 820 μονάδες. Σαφώς όμως, το ΧΑ θα πρέπει να διασπάσει τη ζώνη των 868-875 μονάδων που είναι και η κοντινή αντίσταση, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Κύριος υπεύθυνος της εικόνας αυτής είναι ο τραπεζικός κλάδος, η αδυναμία του οποίου είναι εμφανής για ακόμη μία συνεδρίαση. Και σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, ο κλάδος φαίνεται να έχει μπει σε δύσκολα και ακανθώδη μονοπάτια καθώς έχει κατέβει σε ένα επίπεδο τιμών που στατιστικώς προκαλεί έντονες καθοδικές κινήσεις. Ο Τραπεζικός Δείκτης, λοιπόν, κατακτώντας για ακόμα μία φορά το σκήπτρο του πιο αδύναμου κρίκου της αγοράς.

Πλέον το μόνο σημείο που τον χωρίζει από τον γκρεμό είναι τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στις 505 μονάδες. Κάτω από εκεί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει για τα καλά, προκαλώντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που δύναται να ανοίξουν τη διαγραμματική “καταπακτή” προς την περιοχή στήριξης των 470 με 450 μονάδων. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το επίπεδο των 505 μονάδων να παραδοθεί στην πυρά, κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει εκτός πλάνου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε κέρδη 5,04%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με το δικό της +2,02%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Eurobank και ΑΔΜΗΕ, ενώ σε Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Titan, OTE, Βιοχάλκο, Motor Oil, Εθνική, Quest και ΕΛΧΑ, ήταν χαμηλότερα του 1%.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 4,08%, με τον ΟΛΠ να υποχωρεί 2,35%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, Alpha Bank, Coca Cola και Aegean, με τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντη, Λάμδα και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια πτωτικά. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares