Δευτέρα , 21 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ισλάμ και Δημοκρατία, ασύμβατες έννοιες! (Άρθρο Γνώμης)

Ισλάμ και Δημοκρατία, ασύμβατες έννοιες! (Άρθρο Γνώμης)

Στον δυτικό κόσμο κυριαρχεί πλέον η πεποίθηση ότι το καθεστώς της Τουρκίας, που στο παρελθόν είχε δείξει κάποιες τάσεις εκδημοκρατισμού, είναι τώρα αναμφισβήτητα αυταρχικό και όχι δημοκρατικό, επιλεκτικά δε εφαρμόζει κάποιες αρχές του κράτους δικαίου (είναι δεκάδες οι πρόσφατες πολιτικές διώξεις Τούρκων δικαστών και δικηγόρων), ρέπει έτσι προς τον ολοκληρωτισμό, αφού ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει κατ’ ουσίαν όλες τις εξουσίες, παρά την ύπαρξη συντάγματος που τυπικά μόνον συμβαδίζει με δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

γράφει: Πέτρος Ι. Παραράς*

Αλλά και πέραν αυτών, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται δημοκρατία το τουρκικό κράτος, αφού παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα των όμορων, δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και δεν θέλει να συμβιβαστεί με την «ειρηνική» διακρατική συμβίωση, η οποία μπορεί έτσι, ανά πάσα στιγμή, να μετατραπεί σε ένοπλη σύρραξη.

Η ανάπτυξη μόνον φιλικών (όχι εχθρικών) σχέσεων με τα άλλα κράτη εμπεριέχεται, κατά τη γνώμη μου, στην έννοια ενός «πολιτικού καθεστώτος αληθώς δημοκρατικού», όπως αξιώνει για τα κράτη-μέλη και το Προοίμιο της ΕΣΔΑ (παράγρ. 5), ώστε να εξασφαλίζονται, όπως αναφέρει, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η δικαιοσύνη και η «ειρήνη» – γι’ αυτήν, άλλωστε, δεν υιοθετήθηκε ο Χάρτης του ΟΗΕ, η Οικουμενική Διακήρυξη του 1948 αλλά και η ΕΣΔΑ του 1952 που έχει υπογράψει και η Τουρκία; Η επιδιωκόμενη λοιπόν παραβίαση των συνόρων μας, προφανώς μόνον με τη βοήθεια τουρκικών δυνάμεων, για την παράνομη διέλευση μεταναστών, συνιστά ευθέως εχθρική (μη ειρηνική) πράξη και επιβεβαιώνει τον μη δημοκρατικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Υπάρχει δημοκρατία στα αραβο-μουσουλμανικά κράτη;

Με την ευκαιρία, όμως, αυτή τίθεται το γενικότερο ζήτημα αν και τα άλλα αραβο-μουσουλμανικά κράτη, έστω και αν τυπικά έχουν σύνταγμα, μπορεί να χαρακτηρισθούν δημοκρατικά. Ταύτα δε ενόψει και της απόλυτης θέσης που λαμβάνει ο έγκριτος δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουμπουλάκης ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγενής (sic) αδυναμία των μουσουλμάνων να αποδεχθούν τις δημοκρατικές αξίες» («Καθημερινή» 6.5.2018, σελ. 10).

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα κράτη αυτά δεν δέχονται τον δυτικό πνευματικό πολιτισμό, η δε ισλαμική θρησκεία απορρίπτει ευθέως όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου δυτικού τύπουόπως ομοφώνως δέχθηκε και το Δικαστήριο του Στρασβούργου με την απόφαση Refah Partisi v. Turquie (2003), η οποία έκρινε ότι το κείμενο της Charia είναι τελείως ασυμβίβαστο με το περιεχόμενο της ΕΣΔΑ.

Παραθέτουμε εδώ και ορισμένα άλλα… η συνέχεια… ΕΔΩ

Μας ζητήσατε όλη τη συνέντευξη και την παρουσιάζουμε. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος για το μεταναστευτικό (Star Channel 20-11-15)Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία, είναι κοσμοθεωρία και σύστημα αξιών και κανόνων που δεν είναι συμβατά με την Ευρώπη.»

Gepostet von De-Facto am Samstag, 16. Mai 2020

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares