Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Η μηχανική θρομβεκτομή στο Metropolitan Hospital φέρνει την επανάσταση…

Μηχανική θρομβεκτομή, μία σύγχρονη θεραπεία για το ισχαιμικό εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου…

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, τρίτη αιτία θνητότητας και πρώτη αιτία νευρολογικής ανικανότητας, δεν είναι πια ένα μοιραίο γεγονός. Αντιμετωπίζεται, αρκεί να μη χαθεί χρόνος. Το κλειδί είναι η άμεση μεταφορά των ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για ενδοφλέβια θρομβόλυση και μηχανική θρομβεκτομή. Ο κ. Γεώργιος Μαγκούφης, Διευθυντής Επεμβατικός Νευροακτινολόγος του Μetropolitan Hospital στην Αθήνα, μας εξηγεί.

Τι ακριβώς είναι η μηχανική θρομβεκτομή;

Στο οξύ εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου, έχουμε ένα θρόμβο που έχει αποφράξει ένα μεγάλο αγγείο του εγκεφάλου. Η μη διάνοιξη του αγγείου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται μεγάλη θνητότητα και λειτουργική ανικανότητα, δηλαδή να μην μπορούμε να μιλήσουμε ή να κινήσουμε την μια πλευρά μας. Με την μηχανική θρομβεκτομή γίνεται παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στο πόδι, όπως η στεφανιογραφία. Με ειδικούς καθετήρες φθάνουμε στο αγγείο που είναι αποφραγμένο από το θρόμβο, και τοποθετούμε ένα ειδικό στεντ (stent retriever ή στεντ ανάκτησης του θρόμβου) που ανοίγει μέσα στο θρόμβο. Υπό συνεχή αναρρόφηση βγάζουμε το στεντ μαζί με το θρόμβο έξω από το αγγείο.

Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική στο 80-90%. Οι πιθανότητες για καλή πρόγνωση εάν ανοίξει το αγγείο είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Για κάθε 2 ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό και απόφραξη μεγάλου αγγείου, ένας θα βελτιωθεί ως προς την λειτουργική έκβαση, με πιθανότητα να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος 50%, ενώ εάν δεν ανοίξει το αγγείο το ποσοστό είναι μόνο 15-20%. Η μηχανική θρομβεκτομή φέρνει μια πραγματική επανάσταση στα εγκεφαλικά. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, ασφαλής και με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί;

Μέχρι πρόσφατα το χρονικό παράθυρο ήταν οι 6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 2018 όμως οι κατευθυντήριες οδηγίες έχουν επεκτείνει το χρονικό παράθυρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις στις 24 ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επεκτείνουμε την εμβέλεια δράσης μας στα οξέα εγκεφαλικά σε ασθενείς εκτός Αθηνών, που μπορούν να διακομισθούν άμεσα στην Αθήνα και εφόσον υπάρχει απόφραξη μεγάλου αγγείου μπορούν να ωφεληθούν από την μηχανική θρομβεκτομή μέχρι και 24 ώρες μετά.

Υπάρχει όριο ηλικίας;

Ο κ. Γεώργιος Μαγκούφης, Διευθυντής Επεμβατικός Νευροακτινολόγος του Μetropolitan Hospital
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Και οι παγκόσμιες και οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες δεν θέτουν όριο. «Στο Metropolitan έχουμε αντιμετωπίσει και γυναίκα ηλικίας 87 ετών». Η σύγχρονη μονάδα εγκεφαλικών του Metropolitan διαθέτει τον πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο εξοπλισμό, το RAPID software (24/7/365) και είναι η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκεφαλικών (European Stroke Organization) και έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση, καταλήγει ο κ. Γεώργιος Μαγκούφης.

Πηγή

Shares