Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Ιρλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο Λίο Βαράντκαρ μετά τη συμφωνία για εναλλαγή της εξουσίας

Νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι από σήμερα (17.12.2022) ο Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά σε αυτό το αξίωμα, καθώς πήρε τη θέση του Μίχολ Μάρτιν, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας εναλλαγής που είχαν κάνει τα δύο κόμματά τους βάσει του συνασπισμού που είχαν συνάψει το 2020, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν ορκισμένοι αντίπαλοι.

Ο Λίο Βαράντκαρ ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από το 2017 έως το 2020. Δεσμεύτηκε να επιταχύνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας πολυετούς στεγαστικής κρίσης, η οποία του κόστισε μια πλήρη δεύτερη θητεία στην εξουσία και μετέτρεψε την αριστερή πτέρυγα Σιν Φέιν σε αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2025.

«Έχουμε πολλά (προβλήματα) και μερικά από αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε τώρα, διαφορετικά θα προδώσουμε τη σημερινή γενιά και τη γενιά που θα μας ακολουθήσει», είπε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι σκέφτεται «ιδιαίτερα τη στέγαση και πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αλλάξει η κατάσταση ως προς την αύξηση του αριθμού των αστέγων και τη μείωση της ιδιοκτησίας. Πρέπει να επιταχύνουμε το σχέδιό μας».

Ο συνασπισμός του 2020 μεταξύ των κομμάτων

Η συμφωνία συνασπισμού του 2020 – η οποία περιελάμβανε το μικρότερο Πράσινο Κόμμα – ένωσε για πρώτη φορά το Fianna Fail του Μάρτιν και το Fine Gael του Βαράντκαρ, τα οποία είναι τα κυρίαρχα κεντροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας και ηγούνται κάθε κυβέρνησης από την ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Μάικλ Μαγκράθ, θα ανταλλάξουν επίσης ρόλους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ ο Μάρτιν, ο οποίος θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται επίσης να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βαράντκαρ ανέφερε ότι θα κάνει πολύ λίγες άλλες αλλαγές όταν ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares