Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

Ιράν: Ο Τζο Μπάιντεν προαναγγέλλει νέες κυρώσεις για την καταστολή των κινητοποιήσεων

Με δελτίο τύπου ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό πως «αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στους δράστες βιαιοτήτων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις πληροφορίες όσον αφορά την εντεινόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και γυναικών», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των γυναικών και όλων των Ιρανών πολιτών το θάρρος των οποίων εμπνέει τον κόσμο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωνε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «ανήσυχη και εξοργισμένη» για την καταστολή που έχουν εξαπολύσει οι ιρανικές αρχές εναντίον των νέων που διαδηλώνουν.

Συγκρούσεις στην Τεχεράνη
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ξανά μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δύο εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από την πλευρά του κατηγόρησε τους ορκισμένους εχθρούς της Τεχεράνης, που είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι υποκινούν το κίνημα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.

«Ο τρόπος με τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τις γυναίκες και η βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων είναι ακριβώς το είδος συμπεριφορών που ωθεί τους νέους ταλαντούχους Ιρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους κατά χιλιάδες, αναζητώντας αξιοπρέπεια και προοπτικές», έκρινε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
Η Ζαν-Πιέρ σημείωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί να καταδικάζουν την καταστολή μεν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), είναι «κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε το πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», εξήγησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Όσο εκτιμάμε ότι η συνέχιση των συνομιλιών είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, θα το πράττουμε», πρόσθεσε αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις, που πάντως μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο τελευταία.

Ήδη την 22η Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ηθών και διαφόρων αξιωματούχων των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν, που είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημόσια.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares