Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιράν: Εγκαινιάζει νέα ναυτική βάση κοντά στο Στενό του Ορμούζ…

Μια νέα ναυτική βάση που αναμένεται να διασφαλίσει την «κυριαρχία» τους στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ στον Κόλπο, εγκαινίασαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν…

Όπως μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης, η βάση του «μάρτυρα Σεγιέντ Ματζίντ Ραχμπάρ» βρίσκεται στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν, κοντά στην είσοδο του Στενού του Ορμούζ , μέσω του οποίου διακινείται το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πετρελαϊκών εξαγωγών.

Στον στρατηγικό αυτό θαλάσσιο δρόμο και στα ύδατα της γύρω περιοχής του Κόλπου σημειώθηκαν πέρυσι ισχυρές εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ όταν πλοία δέχτηκαν μυστηριώδεις επιθέσεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν και πετρελαιοφόρα κατασχέθηκαν.

«Η βάση αυτή κατασκευάστηκε με στόχο τον πλήρη έλεγχο των εισόδων και των εξόδων αεροσκαφών και πλοίων» στα νερά του Κόλπου, δήλωσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί.

«Η τοποθεσία αυτή είναι μια από τις πιο στρατηγικές θέσεις της χώρας», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι διεξάγουν χωριστά επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, “διαθέτει στο εξής μια πολύ ισχυρή ναυτική βάση” έπειτα από έξι χρόνια κατασκευής, πρόσθεσε ο Σαλαμί.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες μετά τη διέλευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από το Στενό του Ορμούζ για να εισέλθει στον Κόλπο και τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, επανάφερε, και μάλιστα σκλήρυνε, τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, επιβεβαιώνοντας ακόμη και τώρα, μόνος και εναντίον όλων των άλλων μεγάλων δυνάμεων, ότι τα τιμωρητικά μέτρα του ΟΗΕ επανέρχονται επίσης.

Οι άλλες μεγάλες δυνάμεις και κυρίως οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην επαναφορά των κυρώσεων αυτών υπογραμμίζοντας την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2018.

Τον Ιούνιο του 2019, η Τεχεράνη είχε καταρρίψει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk, πάνω από το Στενό του Ορμούζ καθώς φέρεται να είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάτι που οι ΗΠΑ διέψευσαν.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε από την πλευρά της την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών τάνκερ στον Κόλπο, κοντά στο Ομάν, καθώς και για μια επίθεση εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ιράν απέρριψε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Από τότε που συνέβησαν τα περιστατικά αυτά, οι δύο εχθροί βρέθηκαν επανειλημμένα στα πρόθυρα της άμεσης αντιπαράθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Shares