Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ιράν: Διάσκεψη για το Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη

Το Ιράν σκοπεύει να φιλοξενήσει στην Τεχεράνη την επόμενη εβδομάδα μια διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

“Στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των γειτονικών χωρών καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ρωσίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν θα ζητήσει στη διάρκεια της διάσκεψης τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές ομάδες “περιλαμβανομένων των Ταλιμπάν”.

Αυτό που το Ιράν επιθυμεί για το Αφγανιστάν είναι ειρήνη, σχολίασε ο Χατιμπζαντέχ, και αυτό που θέλει να αποφύγει είναι η βία και η τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό οι γειτονικές του χώρες θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο Ιράν εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν στο άμεσο μέλλον.

Κάποιοι πολιτικοί κύκλοι στην Τεχεράνη πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει και δεν είναι το ίδιο ισλαμιστικό κίνημα των τελευταίων ετών. Άλλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποδείξει το αντίθετο και τονίζουν ότι το σιιτικό Ιράν θα είναι πάντα εχθρικό προς τους ακραίους σουνίτες Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares