Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιράν: Δεν θα επιτραπεί παρείσφρηση Αζέρικων ή Αρμενικών δυνάμεων στο έδαφος μας…

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει καμία “παρείσφρηση” στο έδαφός του αρμενικών και αζερικών δυνάμεων που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τα πυρά όλων που έπληξαν ιρανικά χωριά κατά μήκος της μεθορίου.

“Κάθε παρείσφρηση στο έδαφος της χώρας μας από το ένα ή από το άλλο μέρος της σύγκρουσης είναι απαράδεκτη και προειδοποιούμε όλα τα μέρη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με αυτό”, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας στις αρχές των χρόνων του 1990 έναν πόλεμο ο οποίος οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Το μέτωπο έχει σχεδόν παγώσει από τότε παρότι τακτικά σημειώνονται συγκρούσεις, όπως αυτές που ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν.

Πολλά βλήματα όλμων έχουν πέσει σε ιρανικά χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων με το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ένα παιδί ηλικίας έξι ετών τραυματίστηκε την Τετάρτη όταν βλήματα όλμου έπληξαν το χωριό Παρβίζ Χάνλου, στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες.

Σύμφωνα με το Irna, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Αρνταμπίλ, Μπεχρούζ Νεντάι, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων “δεδομένης της έντασης των μαχών”.

Σύμφωνα με το Irna, “ένας μεγάλος αριθμός” των κατοίκων κατά μήκος των συνόρων στην επαρχία Αρνταμπίλ “παρακολουθούν καθημερινά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν”.

Η Ισλαμική Δημοκρατία περιλαμβάνει μια κοινότητα περίπου δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλούν την αζερική γλώσσα, καθώς και μια αρμενική κοινότητα που αριθμεί λίγο κάτω από 100.000 ανθρώπους.

Στη σημερινή ανακοίνωση η Ισλαμική Δημοκρατία επανέλαβε την έκκλησή της στους εμπολέμους να θέσουν τέρμα στις μάχες, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν συνομιλίες.

capital.gr

Shares