Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Iράν: Χάος και νεκροί στην 7η ημέρα των διαδήλώσεων – Παγκόσμια ανησυχία για τις σκηνές χάους

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των αιματηρών διαδηλώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος Ραϊσι διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση οτι «οι πράξεις χάους δεν θα γίνονται αποδεκτές» και για μία ακόμη φορά στρέφει τα πυρά του στις ΗΠΑ.

Ο θάνατος υπό κράτηση της 22χρονης Ιρανής Μάχσα Αμίνι που πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις πρέπει να διερευνηθεί «διεξοδικά», είπε ο πρόεδρος του Ιράν, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη του για τα διπλά μέτρα και σταθμά της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι είπε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ότι επικοινώνησε με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να διερευνούμε αυτό το περιστατικό

«Η μέγιστη ενασχόληση είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη» τόνισε. Πρόσθεσε όμως οτι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές, σε μια άμεση προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα εξαγριωμένοι για το θάνατο της νεαρής κοπέλας απο το ιρανικό Κουρδιστάν.

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε ο Ραΐσι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019.

Ο Ραϊσι είπε ότι η εκτεταμένη κάλυψη της υπόθεσης του θανάτου της Αμίνι ήταν αποτέλεσμα «διπλών σταθμών». «Κάθε μέρα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να πεθαίνουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για την αιτία και την αντιμετώπιση αυτής της βίας», είπε.

Φουντώνει η οργή, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Το μεγαλύτερο μέρος της αναταραχής επικεντρώθηκε στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικείται από Κούρδους, αλλά επεκτάθηκε στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ο Αμίνι ήταν από την επαρχία του Κουρδιστάν.

Οι γυναίκες έπαιξαν κομβικό ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τις ισλαμικές μαντήλες τους και κόβοντας και ξυρίζοντας δημόσια τα μαλλιά τους, σε μια άμεση πρόκληση προς τους κληρικούς ηγέτες.

Η κουρδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ακούγονται σφοδροί πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για «χρήση βαρέων και ημιβαρέων όπλων εναντίον αμάχων» στη βορειοδυτική πόλη Oshnavieh.

Διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις έκαψαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα καθώς η οργή για τον θάνατο της Αμίνι δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με αναφορές για τις δυνάμεις ασφαλείας να δέχονται επίθεση.

Ένα βίντεο στον λογαριασμό 1500tasvir στο Twitter έδειξε διαδηλώσεις στη βορειοδυτική πόλη Μπουκάν με ήχο πυροβολισμών στο παρασκήνιο, καθώς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν.

Στα βορειοανατολικά, οι διαδηλωτές φώναζαν «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε, αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν» κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε, έδειξε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Twitter 1500tasvir. Ο λογαριασμός επικεντρώνεται στις διαδηλώσεις στο Ιράν και έχει περίπου 100.000 ακόλουθους. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Η άγρια καταστολή του καθεστώτος
Οι πανίσχυροι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ζήτησαν από το δικαστικό σώμα να διώξει «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε μια προφανή προσπάθεια να τερματίσουν τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν προσπάθησε επίσης να σπάσει τη δυναμική των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι η συμμετοχή σε διαδηλώσεις είναι παράνομη και οποιοσδήποτε συμμετέχει θα αντιμετωπίσει δίωξη, ανέφεραν ιρανικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι. Μία σειρά από φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ορισμένοι διαδηλωτές έχουν ήδη βγει στους δρόμους, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις στην «αστυνομία ηθών» του Ιράν, κατηγορώντας την για κακοποίηση και βία κατά των Ιρανών γυναικών και για παραβίαση των δικαιωμάτων των ειρηνικών Ιρανών διαδηλωτών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η πρόσβαστη στο διαδίκτυο έχει μπλοκαριστεί στη χώρα, έγραψε η ομάδα παρακολούθησης Διαδικτύου Netblocks στο Twitter, ένα ακόμη σημάδι ότι οι αρχές φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις θα ενταθούν.

Προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν
Ο θάνατος της Aμίνι έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών προτύπων ενδυμασίας για τις γυναίκες και μιας οικονομίας που παρασύρεται από κυρώσεις.

Οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι 1.500 σκοτώθηκαν την περίοδο εκείνη σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν επίσης οργή για τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Μοτζτάμπα, μακάρι να πεθάνεις και να μην γίνεις Ανώτατος Ηγέτης», ένα πλήθος εθεάθη να φωνάζει στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στον γιο του Χαμενεΐ, ο οποίος ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στην κορυφή του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν.

Αναφορές της Hengaw, τις οποίες το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις κουρδικές περιοχές ανήλθε σε 15 και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 733. Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντιφρονούντες .

 

newsbomb.gr

 

Shares